PUBERTETEN
Puberteten brukar inträffa mellan 10- och 16- års ålder. Hos pojkar brukar puberteten börja ett till tre år senare än hos tjejer. För en del personer blir puberteten en stor händelse och en viktig förändring, både mentalt och fysiskt. För andra är det ingen större dramatik. Oavsett vilket sker det stora förändringar i kroppen under denna tid. Hela puberteten varar under fyra till sex år.
Puberteten startar när en körtel i hjärnan (hypofysen) signalerar till kroppen att könshormoner ska börja produceras. Dessa kallas testosteron hos pojkar och östrogen hos flickor.
Det som händer fysiskt hos båda könen är att man börjar växa på längden och att man ökar i vikt. Behovet av att sova och äta ökar. Man får fetare hud och många drabbas av finnar och acne. Man får även hår under armarna och på sitt kön. Man börjar svettas mer och behöver därför bli mer noggrann med sin hygien. Rösten förändras hos både pojkar och flickor. Man hamnar i målbrottet (tydligast mest hos pojkar).
De som växer fort får växtvärk och kan få bristningar. Bristningar ser ut som strimmor i huden. De beror på att huden sträcks ut snabbare än den hinner anpassa sig. De bleknar med tiden.
Hos pojkar växer struphuvudet, de får bredare axlar och skäggväxt, först fjunigt sedan grövre. Penis och pung växer.
Hos tjejer växer brösten och de får bredare höfter. De inre blygdläpparna blir större och mer synliga. Från snippan kommer flytningar. Menstruationen startar.
Under puberteten vill många frigöra sig från sina föräldrar och bli mer självständiga. Det kan leda till bråk och konflikter. Ens känslor blir starkare. Vissa ungdomar söker en ny identitet, nya vänner och börjar engagera sig i nya aktiviteter. Man kanske inte är lika mycket hemma.
Ofta blir förälskelser och kärlek allt viktigare och många börjar intressera sig för sex. Man funderar på och upptäckter sin sexualitet. En del kanske är osäkra på om de gillar tjejer, killar eller båda. Några blir starkt förälskade i sina idoler.
Somliga börjar reflektera mer över sin kropp och jämföra sig med andra. Eftersom det ofta är omöjligt att leva upp till de ideal som visas i reklam och på sociala medier kan det för vissa bli stressande och leda till osund hets och dåligt självförtroende.
Fördjupning:
Uppgifter:
SNOPPEN
De flesta av killens könsdelar är synliga, men vissa finns också inuti kroppen.
Snoppens biologiska funktioner är:
1) Kissa. Urin från njurarna samlas i urinblåsan och förs ut från kroppen genom urinröret.
2) Samlag.
Inuti snoppen finns tre svällkroppar. När man blir sexuellt upphetsad fylls de med blod. De två svällkropparna på sidorna gör penisen hård och den under gör att penisen reser sig. När man har stånd (erektion) kläms urinröret åt, vilket gör det svårt eller omöjligt att kissa medan man har stånd.
Snoppen är inte en muskel och det går inte att träna upp den. Det är svårt att avgöra på hur stor en snopp med stånd blir genom att titta på när den är slak.
Längs ut på snoppen sitter ollonet. Där finns många nervceller vilket gör ollonet känsligt för beröring. På icke-omskurna sitter runt ollonet förhud som skyddar det mot smuts och stötar. Under förhuden finns en vit substans som kallas talg vilken smörjer under förhuden och skyddar mot infektioner.
Det är viktigt att hålla rent under förhuden då det annars kan lukta surt. Tvätta under förhuden med varmt vatten varje dag
Pungen sitter utanför kroppen eftersom spermierna trivs bättre när temperaturen är lite lägre än kroppstemperaturen. I pungen finns pungkulorna vilka också kallas testiklar. De är ofta olika stora vilket gör att det ser ut som att pungen hänger snett. I testiklarna bildas det manliga könshormonet testosteron samt könsceller. De kallas spermier eller sädesceller.
Bitestiklar – Dessa sitter intill testiklarna. Där lagras och mognar spermierna.
Sädesledaren är ett rör som löper mellan bitestiklar och urinröret. När man får utlösning skickas spermierna ut genom urinröret från bitestiklarna. På vägen ut blandas spermierna med vätskor från sädesblåsan och prostatan. Dessa vätskor är kladdet i sädesvätskan (sperman) och skapar en skyddande miljö för spermierna på vägen när kvinnans ägg ska befruktas.
Varje utlösning, stor som en tesked, innehåller 300 miljoner spermier. Innan själva utlösningen kommer ofta en liten försats som tillverkas i cowpers körtlar. Försats är lite sädesvätska som förbättrar miljön för spermierna i urinröret, men dock kan spermier följa med. Man kan alltså befrukta kvinnan även innan man har fått utlösning.
När man som pojke blir könsmogen i tonåren märker man inte att testiklarna börjat tillverka spermier. Efter några veckor kan man få sin första utlösning (ejakulation), antingen vid onani eller kanske orsakad av en sexdröm. Att få denna typ av utlösning kallas pollution.
Fördjupning:
Uppgifter:
SNIPPAN
Snippan gör det möjligt att kissa, ha samlag, bli gravid och föda barn. De flesta av flickans könsdelar sitter inuti kroppen men en del syns utanpå.
Yttre delar:
Venusberget – En liten kulle ovanför slidan men under magen. Venusberget täcker blygdbenet som sitter under. Här börjar det växa hår när man hamnar i puberteten.
Klitoris – Den synliga delen som sitter högst upp i snippan. Här finns många nervceller vilket gör den känslig för beröring. När klitoris stimuleras är det enklare att få orgasm. Den större delen av klitoris sitter dock inuti kroppen. Den innehåller svällkroppar som fylls med blod och växer när kvinnan blir upphetsad. Två delar av klitoris går på varsin sida av slidöppningen.
Både inre- och yttre blygdläppar sitter vid sidan av slidöppningen. De yttre är rynkiga och känsliga för beröring. Blygdläpparnas storlek och utseende varierar från kvinna till kvinna. Ofta är den ena blygdläppen större än den andra.
De inre blygdläpparna sitter innanför de yttre. Även dessa är ofta olika i storlek och ofta kan de inre blygdläpparna vara större än de yttre.
Runt slidöppningen sitter en krans av tunna och tänjbara veck i slidans slemhinna. Den kallas slidkrans. Slidkransen kan gå sönder och börja blöda när slidöppningen tänjs ut för första gången. Vilket kan ske vid första samlaget eller vid hård ansträngning. Ungefär hälften av alla kvinnor blöder första gången de har samlag. Förr kallades slidkransen för mödomshinna men det är ett föråldrat begrepp som inte används längre.
Inre delar:
Det finns två öppningar i snippan. Den ena, urinröret, sitter närmast magen och används när urinblåsan bli full och när man kissar.
Under urinröret sitter den andra öppningen, slidan som används när man har samlag samt när man föder barn. Slidan är 8-10 cm lång och elastisk. Vilket gör att den kan anpassas efter penisens storlek. Insidan av slidan är hal och fuktig. När en kvinna blir sexuellt upphetsad ökar denna fuktighet.
Ovanför slidan sitter livmodern, vilken är stor som ett hönsägg. Den nedre delen av livmodern kallas livmoderhalsen. Öppningen mellan slidan och livmodern kallas livmodertappen och här rinner mensblodet ut. Livmodertappen kan kännas som en knöl.
I äggstockarna finns kvinnans könsceller som kallas äggcellerna. De finns där från födseln men mognar först när man hamnar i puberteten. Varje månad hos fertila kvinnor släpper äggstockarna ett ägg som fångas upp av äggledaren och fortsätter till livmodern. Om ägget befruktas blir kvinnan gravid. Om inte åker ägget ut ur slidan. Det är dock så litet så det märks inte. I äggstockarna bildas även det kvinnliga könshormonet östrogen.
Fördjupning:
Uppgifter:
MENSCYKELN
Kvinnor menstruerar under sin fertila period i livet. Vanligtvis får flickor sin första mens när de är mellan 12 -14 år. I början kan mensen vara oregelbunden men den blir mer förutsägbar. Ofta pågår menstruationsperioden under 2-7 dagar per månad. Mensen kan upphöra helt t. ex. om kvinnan blivit gravid eller använder ett hormonpreparat (t. ex. p-piller). Om man är underviktig eller överviktig kan också mensen upphöra. En menscykel pågår under ungefär 28 dagar.
Menscykel börjar på mensens första dag. På dag ett börjar ett antal äggblåsor att mogna och växa sig större samtidigt som halten av östrogen ökar. När menstruationen är klar blir slemhinnan i livmodern tjockare och mer blodrik, då den förbereder sig på att ta emot ett befruktat ägg.
Ägglossningen sker ungefär 14 dagar in i menscykeln. Då lossnar ett ägg från en av äggstockarna. Äggledarna fångar in ägget och det fortsätter mot livmodern. Äggledaren är en trång passage och det är här ägget måste bli befruktat av en spermie om kvinnan ska bli gravid. Ägget överlever i ett dygn och spermierna i ungefär fem.
När ägget släpps ökar progesteronhalten och livmoderns slemhinna mognar ytterligare. Vid dag 21 minskar hormonhalterna och slemhinnan börjar brytas ner. Det är under denna del av menscykeln som ungefär 80 procent av alla kvinnor drabbas av PMS.
Om ägget inte blivit befruktat kommer nu den blodrika slemhinnan spricka och stötas ut ur kroppen i form av mensblod. Menscykeln börjar om.
Blödningens storlek brukar totalt motsvara ungefär en halv deciliter. Det skiljer sig dock mellan olika kvinnor. Ibland kan mensen innehålla små klumpar eller strängar av slem. Det är vanligt att mensen är mer röd de första dagarna och mer brun mot slutet. De som får stora blödningar blir vanligtvis trötta och orkeslösa på grund av att det leder till ett lågt blodvärde.
Med mens följer ofta mensvärk. Värken kommer upp till en vecka innan eller i början av mensen och fortsätter ofta under hela menstruationsperioden. Vanligast får man ont i magen men kan också ha ont i ryggen, ljumskarna, låren och huvudet. Var samt hur ont man får är individuellt. Värken beror på att livmodern stöter ut slemhinnan. Den kommer ut tillsammans med mensen. Livmodern är en muskel som man kan få träningsvärk av. Man kan också känna av sin ägglossning i form av mensvärk.
Utöver värken kan mensen ge flera andra symptom. Några av dessa är känslor av oro, ångest och irritation. Man kan få humörsvängningar, känna sig nedstämd och trött, få huvudvärk, svårt att sova samt bli svullen i kroppen, hungrig och sugen på sötsaker. Vissa kvinnor lider av extra stark smärta vid mens. I det fallet kan man ha drabbats av sjukdomen endometrios (10 procent av alla kvinnor lider av det). Endometrios kan också leda till smärta långt in i slidan eller i magen vid samlag.
Ingen som menstruerar behöver ha ont och det finns sätt att lindra. De enkla sätten är att röra på sig och träna, använda värmekudde på ställen det gör ont samt att äta receptfria värktabletter. Hjälper det inte kan ungdomsmottagning ordna hormonpreparat (p-piller, hormonstav, minipiller). Dessa piller gör att slemhinnan i livmodern blir tunnare vilket gör att man blöder mindre eller inte alls och värken minskar.
PMS känns av veckan innan mens och kan ge snabba humörsvängningar. Man kan bli nedstämd och kan få dåligt självförtroende. I en relation är det bra att veta när PMS:en inträffar så att man är beredd att ta hand om sin partner lite extra under denna period. Svår PMS kan vara PMSD. När PMSD får liknande symptom som depression eller svår ångest kan det behandlas med antidepressiva läkemedel under den tiden man känner av det.
Fördjupning:
Uppgifter:
ATT HA SEX
Sex kan vara är väldigt mycket mer än att en snopp ska stoppas in i snippan (penetrerande sex). Sex kan vara vad som helst som gör någon sexuellt upphetsad, till exempel att hångla, smekas, sexchatta, onanera, ha sex med munnen (oralt sex) o.s.v. Att ha sex med en partner handlar mer om än om bara förökning. Det är ett sätt att stärka banden mellan sig och handlar naturligtvis också om njutning.
Första gången man har sex kan det kännas spänt och nervöst. För somliga blir det fantastiskt och för andra lever det inte upp till förväntningarna. Exempelvis kan det göra ont, killen kan få för tidig utlösning eller inte lyckas få stånd o.s.v. För att få till bra sex veta vad ens partner gillar. Man måste lyssna på varandra och prova sig fram, samarbeta och visa hänsyn. Det är viktigt att vara lyhörd och att inte ha bråttom. Det kan vara klokt att undvika alkohol och droger eftersom det gör en avtrubbad och att man får sämre omdöme.
Förspel är något som bygger upp stämningen, ökar lusten och förbereder kroppen inför den huvudsakliga akten. Förspelet kan bestå av kyssar, smekningar och att man rör varandras erogena zoner (bröstvårtor, kön m.m). Hos killen blir penisen ofta hård under förspelet. Hos tjejer blir bröstvårtorna hårda, klitoris blir större och hårdare. Slidan blir mer fuktig och våt.
Oavsett om man är tjej eller kille avslutas akten ofta, men inte alltid, med orgasm. En killes orgasm kommer i samband med utlösningen. Efter orgasmen slaknar penisen och han behöver vila 20-30 minuter innan han kan ha sex igen. En tjej kan få orgasm flera gånger i rad men kan ha svårt att nå klimax om hon är spänd eller inte är tillräckligt avslappnad. Tjejer behöver i de flesta fall stimulera sin klitoris för att få orgasm.
Orgasmen hos båda könen består av intensiva muskelsammandragningar och blir en stark urladdning av känslor med en skön avslappningskänsla efteråt. Känslan av gemenskap, ömhet och närhet till sin partner är som starkast efter orgasmen.
Viljan att ha sex (sexualdriften) har de flesta genom hela livet. Hur ofta man vill ha sex är individuellt och inte beroende på kön eller ålder. Genomsnittsåldern för att ha sex första gången är 16,5 år i Sverige.
Killar kan ibland drabbas av impotens vilket betyder att penisen inte blir styv. De kan också få för tidig utlösning. Hos flickor kan göra ont att ha samlag om slidan är för torr. Glidmedel kan då användas. Det är också vanligt att vara nervös och spänd att slidväggens muskler drar ihop sig. Då gör det också ont.
Onani är att ha sex med sig själv. Det är helt ofarligt och naturligt samt är ett bra sätt att upptäcka sin kropp. Hur ofta man onanerar skiljer sig mycket. En del gör det varje dag och andra mer sällan. Det finns inget som är farligt med att onanera och det är inget som påverkar framtida möjligheter att få barn. Ingen kan se om du onanerar eller inte.
Det vanligaste är att onanera med händerna. men man kan också gnida eller trycka sitt kön mot olika saker samt använda duschstrålen. Som kille kan man testa att onanera med en kondom på penisen. Som tjej kan man använda en dildo. Man kan också onanera med glidmedel. Det finns att köpa receptfritt på apoteket.
Enligt svensk lag får inte en person under 15 år delta i sexuella handlingar, även om det är frivilligt. Det finns dock undantag för situationer där det vore orimligt att någon blir straffad. Exempelvis när det rör unga personer som är nästan lika gamla, som till exempel har ett förhållande med varandra där det rör sig om frivilligt och ömsesidigt sex.
Fördjupning:
Uppgifter:
GRAVIDITET
Män kan få barn hela livet även om det är lättare innan 30 års ålder. För kvinnor är det enklast att bli gravid mellan 18 och 25 års ålder. Efter kvinnan fyllt 35 är chansen liten att bli gravid.
Kvinnans ägg kan endast befruktas under sitt första dygn i äggledaren. befruktningens sker när mannens spermier simmar genom livmodern upp till äggledarna. När en spermie trängt in i äggcellen förändras äggets cellvägg vilket gör att inga fler spermier kan komma in. Det befruktade ägget kallas embryo och bäddas in i livmoderns slemhinna vilken har förberetts på att ta emot ett befruktat ägg.
Moderkaka och navelsträng bildas när embryot fäster i livmodern. Navelsträngen förser fostret med syre och näring från mamman. Moderkakan avger hormonet HCG vilket förhindrar att livmoderns slemhinna stöts bort. Hormonet stoppar även nya ägglossningar. Att inte få sin mens är därmed det första tecknet på graviditet.
Bebisen i magen kallas foster. Fostret ligger innanför fosterhinnorna i fostervatten i kvinnans livmoder. När fostret växer trängs kvinnans organ uppåt i bukhålan och det blir därför svårare att röra sig och andas i slutet av graviditeten. Fostret växer under 9 månader (40 veckor) fram till förlossningen. Då är det ungefär 50 centimeter långt och väger runt 3,5 kilo.
Att få värkar är ett tydligt tecken på att det är dags för förlossning. Närmare förlossningen blir värkarna kraftigare och mer regelbundna. Det är musklerna i livmodern som drar ihop sig för att driva ut barnet. Kort därefter går fosterhinnorna sönder och fostervattnet rinner ut. Livmoderhalsen öppnar sig och bebisen trycks ut genom slidan som är elastisk.
Navelsträngen klipps sedan av och efter en stund kommer även efterbörden (bestående av moderkaka, navelsträng och fosterhinnor) ut. Barnet börjar andas när lungorna fylls med luft. Man lägger barnet på moderns bröst och försöker få i gång amningen. Genom amningen delar modern med sig av sina antikroppar vilket ger barnet ett naturligt skydd mot infektioner. Förlossningen kan ta många timmar, speciellt om det är moderns första.
Om barnen har svårt att komma och det uppstår en akut fara för moderns eller barnens liv genomförs ett kejsarsnitt. Då skärs ett snitt i underkanten av moderns mage och barnet plockas ut den vägen.
Under graviditeten kan man göra olika fosterundersökningar för att se om barnet är friskt t. ex. genom att undersöka fostrets utveckling med hjälp av ultraljud. Om man är en äldre förälder (över 40 år) görs ofta ett moderkaksprov eller ett fostervattenprov för att undersöka om barnet har en ärftlig sjukdom eller Downs syndrom.
Alla graviditeter leder inte till att en bebis föds. Ibland sker en spontan abort. Kroppen känner av att fostret inte är livsdugligt och stöter därför ut det ur kroppen vilket ofta sker innan vecka 12. Det märks i de flesta fall som en extra kraftig mensblödning.
Att avbryta graviditeten kallas att göra abort vilket i Sverige är tillåtet fram till vecka 18. Det är enbart kvinnans beslut. Mellan vecka 18 och 22 får man göra abort om det finns speciella skäl. Det bestämmer socialstyrelsen. Normalt ges inget tillstånd om barnet är livsdugligt. Abort är mycket jobbigare mentalt än vad många kan tänka sig och de flesta behöver bearbeta sina känslor efteråt. Abort är också något man bär med sig genom livet.
Det finns olika sätt för att underlätta att bli gravid. Man kan ha samlag enligt schema för att få så bra förutsättningar som möjligt. Kvinnan kan ta extra hormoner vilka ökar fertiliteten och äggproduktionen. Det går att plocka ut ägg och spermie och göra befruktningen utanför kroppen och sedan plantera in embryot i livmodern (provrörsbefruktning). Det går även att göra med ett donerat ägg och spermie om ens egna är i för dåligt skick.
Fördjupning:
Uppgifter:
PREVENTIVMEDEL
Preventivmedel skyddar mot oönskade graviditeter och i vissa fall även könssjukdomar.
Kondom är det första preventivmedlet för många ungdomar. De finns att hämta ut gratis på ungdomsmottagningar och hos skolsköterskan. Kondom skyddar både mot oönskade graviditeter samt könssjukdomar.
Viktigt är att kondomen ska sitta på penisen under hela samlaget. När kondomen sätts på finns en risk att den rispas med naglarna och den kan spricka under samlaget. Tänk på att hålla i kondomen när penisen förs ut ur slidan. För att ge ett extra skydd kan man använda ett spermiedödande medel i kombination med kondomen.
En kvinnlig motsvarighet till kondom är femidom. I stället för att rulla på en kondom förs femidomen in i slidan. Den skyddar också både mot könssjukdomar och oönskade graviditeter.
Det finns även flera olika hormonpreparat för kvinnor och dessa består av de kvinnliga könshormonen östrogen och progesteron. Den konstgjorda varianten av progesteron kallas dock för gestagen.
P-piller är en kombination av östrogen och gestagen i olika halter. Första gången man vill ha p-piller behöver man samtala med en barnmorska för att pröva ut p-piller så att man får en variant som passar. P-piller hindrar äggen från att mogna och lossna från äggstockarna och det innebär att ägglossningen upphör. Dessutom förstärks den slempropp som finns i gången mellan slidan och livmodern så att spermier inte kan komma in. P-piller skyddar alltså mot oönskade graviditeter på två sätt.
Alla kvinnor rekommenderas inte p-piller. Kvinnor som har anlag för att få blodproppar, som röker eller är överviktiga väljer ofta istället östrogenfria preventivmedel som minipiller eller mellanpiller. De innehåller endast gestagen vilket gör att spermier inte kan ta sig igenom livmodern. Slemhinnan inne i livmodern blir tunn och kan därmed inte kan ta emot ett befruktat ägg.
P-stav, P-plåster, hormonsprutor och hormonspiral fungerar biologiskt på samma sätt som minipiller men sätts dit (appliceras) på olika sätt.
Pessar – En gummiskål som smörjs in med spermiedödande medel och sätts högst upp i slidan så spermierna inte kan simma in i livmodern.
Förutom hormonspiral finns även kopparspiral. Båda ser ut som ett T i formen och sätts in i livmodern för att hindra befruktade ägg att fästa på livmoderväggen. De sätts in av en barnmorska eller läkare. Spiraler används ofta av kvinnor som fött barn då det hos yngre kvinnor kan vara för trångt i livmodern.
Avbrutet samlag och att använda sig av ”säkra perioder” är inga säkert sätt att skydda sig mot oönskad graviditet. Avbrutet samlag innebär att killen drar ut penisen och inte får utlösningen i kvinnan . Säkra perioder innebär att man har samlag när tjejen inte är i närheten av sin ägglossning.
Ett mer avancerat, men fortfarande inte säkert, sätt att använda sig av säkra perioder är att använda p-appar. Det är appar som försöker räkna ut när det är störst chans att bli eller inte bli gravid.
Om du fyllt 25 år kan du sterilisering dig. Då skärs äggledarna av hos kvinnor och sädesledaren hos män vilket gör det omöjligt att få barn. Ingreppet går inte att ångra. Sexlusten förändras inte. Vid kastrering opereras testiklarna eller äggstockarna bort. Då är det också omöjligt att få barn dessutom försvinner sexlusten.
Fördjupning:
Uppgifter:
KÖNSSJUKDOMAR
En könssjukdom är en typ av sjukdom som kan överföras vid sex. Det kan vara genom oralt, vaginalt eller analt sex. Du kan inte få en könssjukdom om du inte har haft sex dock är herpes och HPV undantag då de kan smitta via hudkontakt.
Det är enkelt att testa sig för könssjukdomar genom urin- eller sekretprov. Vissa tester kan du köpa på apotek och göra själv hemma. De flesta könssjukdomar är ofarliga om du får behandling och ju tidigare desto bättre. Det finns behandling för alla könssjukdomar och de som orsakas av bakterier botas alltid med antibiotika.
Smittskyddslagen gäller för hiv, gonorré, klamydia, syfilis och hepatit. Det innebär att du måste uppge till sjukvården vem du tror att du smittats av eller om du kan ha smittat andra personer.
HPV – kondylom – (virus)
HPV är mycket vanligt och det finns i fler än tvåhundra olika varianter. Du kan ha HPV hela livet utan att det märks, men för andra orsakar det vårtor och kallas då kondylom. Vårtorna är inte farliga och de försvinner nästan alltid av sig själva. Det kan däremot ta ganska lång tid, uppåt några månader eller ibland år.
Kvinnor kan vaccineras för vissa typer av HPV som orsakar cellförändringar på livmodertappen. De som är 23 år och äldre får en kallelse till gynekologisk cellprovtagning var tredje år för att kontrollera detta.
HIV – (virus)
HIV är ett virus som påverkar immunförsvaret. Viruset förstör vita blodkroppar vilka är viktiga för immunförsvaret och då fungerar det sämre. HIV går inte att bota och om man inte får behandling i form av bromsmediciner bryts immunförsvaret ner så pass mycket att man börjar få andra sjukdomar. Detta tillstånd kallas för aids.
Herpes – (virus)
Herpes är ett virus som finns i två varianter. Ett som ger munsår (munherpes) och ett som sätter sig i underlivet (könsherpes). Herpes ger ofta så lindriga symtom att man märker knappt att man är smittad. Många i Sverige bär också antikroppar mot herpes. Smittas du av viruset kan du inte bli av med det, men det finns olika läkemedel som lindrar besvären. Symptomen är att huden blir öm, svider och spricker. Du kan drabbas av små vitaktiga blåsor som spricker och blir till små sår. Blåsorna kan sitta på många olika ställen i underlivet.
Gonorré – (bakterie)
Vanliga symptom på gonorré är att det svider när man kissar, har flytningar eller att man får ont i pungen. Symptomen uppstår oftast inom en vecka efter att du smittats, men de kan även komma senare. Gonorré kan leda till inflammation i äggledarna, bitestiklarna eller prostatan vilket gör att det kan bli svårare att få barn längre fram. Sjukdomen botas enkelt med antibiotika.
Klamydia – (bakterie)
Det är en av de vanligaste könssjukdomarna. Ibland ger klamydia inga symptom förrän efter flera månader. Symptomen består av att det svider när man kissar samt flytningar från underlivet eller urinröret. Man kan också blöda mellan menstruationerna. Om klamydia inte behandlas kan äggstockarna bli inflammerade och leda till att det blir svårt att skaffa barn. Sjukdomen botas enkelt med antibiotika.
Det bästa sättet att skydda sig mot alla könssjukdomar är att använda kondom/femidom.
Fördjupning:
Uppgifter:
FÖRHÅLLANDEN
I tonåren blir man ofta starkt förälskad för första gången. Ibland blir man tillsammans med personen man är förälskad i, ibland blir man olyckligt förälskad när kärleken inte bevaras och ibland kan man vara kär på avstånd och vara nöjd med det.
Vem man blir förälskad i, eller varför finns det ingen vetenskaplig förklaring till. Det kan vara för att personen är snygg, rolig, snäll, luktar gott eller någon annan anledning. Det kan vara någon man träffar för första gången eller någon som man känt länge.
I början, precis när man träffats, är förälskelsen som starkast. Man blir uppfylld av positiva känslor (glädje, positivitet, lycka ) när man är med personen man är förälskad i. Man tänker på personen nästan hela tiden och kanske har svårt att äta och sova. Man vill bara umgås med den personen och kanske glömmer man därför bort sina andra kompisar. En förälskelse varar i snitt under 1,5 år och sedan ändrar den form och mognar till kärlek.
För att ett förhållande ska hålla länge krävs ofta flera saker. Några är att man lyssnar på varandras behov, att man visar omtanke och uppskattning för den andra, löser konflikter, kan säga förlåt, kysser och är nära varandra. Att man arbetar som ett team, bråkar på ett bra sätt utan att kränka varandra samt att man kan skratta tillsammans.
Hur visar man intresse för en annan person?
Att uppvakta (visa intresse) för en person kan man göra på många olika sätt. Man kan vara i närheten av personen, söka ögonkontakt, skicka långa blickar, prata med personen samt tala gott om denna inför sina kompisar. Om man träffar personen är man ofta extra glad, ler och skrattar åt personens skämt. Man kan ge komplimanger och visa intresse för vad personen har att säga samt kanske kontakta personen på sociala medier. Man kan bjuda ut personen på olika aktiviteter om det känns svårt eller stelt kanske man tar hjälp av kompisar.
Om man inte får någon respons och personen inte visar intresse tillbaka behöver man backa, annars finns risken att man upplevs som jobbig eller till och med som en stalker.
Får man ingen respons blir man kanske olyckligt kär. Det gör ont men går över. Samma sak kan hända om din partner gör slut. Kärlek kan göra ont och det kan ta tid innan känslorna släpper, men förr eller senare gör de det. Om din tidigare partner träffar någon ny kan det göra extra ont.
Man kan också, i ett förhållande, vara orolig för att ens partner intresserar sig för andra. Då kan man bli svartsjuk vilket är en rädsla för att bli övergiven. Prata med din partner om det istället för att försöka kontrollera hen. Svartsjuka hänger ihop med dålig självkänsla där man kanske upplever att man inte är tillräckligt bra för sin partner.
Att vara den som gör slut kan vara jobbigt eftersom man ofta sårar eller gör den andra personen ledsen. Det känns bättre för båda om man gör slut på ett schysst sätt. Hitta ett bra tillfälle där ni har möjlighet att prata ut och där det finns tid för förklaringar och tröst. Träffa personen i verkliga livet och gör inte slut via sociala medier eller sms. Var ärlig och tänk igenom innan vad som behöver sägas.
Om du är orolig för att den andra personen kommer att bli arg kan man vara på ett ställe där det finns andra människor till exempel på ett fik.
Fördjupning:
Uppgifter:
PORNOGRAFI
Det finns flera olika anledningar till det stora intresset för pornografi. Man kan vara nyfiken eller kanske vill lära sig något om sex. Många blir upphetsade och onanerar medan de tittar.
Idag är utbudet av pornografi på internet mycket stort. Porrkonsumtionen har i och med detta ökat dramatiskt och även krupit ner i åldrarna. Mycket av pornografin som är tillgänglig på de stora porrsajterna visar en falsk bild av vad sex är och ger inte en realistisk bild av verkligheten. Detta är viktigt att komma ihåg.
Vanligtvis i pornografi finns inget förspel eller efterspel, utan personerna är sexmaskiner som fokuserar på penetrering utan att visa ömhet eller närhet.
Kvinnor framställs ofta som föremål fria att utnyttja, förnedra och misshandla. Det förekommer ofta både fysiskt och verbalt våld. Fokus är i de flesta fall på mannens njutning och kvinnan är bara ett redskap för att nå dit.
Några saker som skiljer porr från mer verklighetstroget sex:
I porrfilmer är det väldigt mycket högljudda stön och skrik, nästan bara från kvinnor. Sex behöver inte vara högljutt även om det kan vara det.
I porrfilmer byts sexställning väldigt ofta och dessutom används en del märkliga, akrobatiska sexställningar.
I porrfilmer finns vissa förnedrande scener, som att kvinnan får utlösningen i ansiktet. I verkligen är det ovanligt, om det ens händer.
Analsex är ganska vanligt i porrfilmer (hetroporr) medan det i verkligheten är mer ovanligt. Analsex är överkurs som kräver förberedelse eftersom det annars kan göra väldigt ont för den som tar emot. Man behöver använda glidmedel och ta det långsamt, annars finns det risk för skador.
I porrfilmer är det fokus på mannens orgasm medan det i verkligheten är lika viktigt med kvinnans orgasm.
Ibland kan porr vara den enda sexualupplysningen man fått innan man har sex första gången, och då är det lätt att tro eller ta efter det som visas. Om man jämför sig med porren finns en risk att man känner att man inte räcker till. I porrfilmer är penisarna större och kvinnans bröst samt blygdläppar kan vara opererade. Det finns inga problem med impotens, för tidig utlösning eller att det gör ont på något sätt. Preventivmedel saknas dessutom ofta.
I verkligheten bygger bra sex på samförstånd och samtycke. Sex ska vara jämställt. Båda parter behöver lyssna på varandras behov och vara uppmärksam på dessa. I bra sex ingår också förspel och efterspel och ofta är det dessa delar som tar längst tid i sexakten.
Vill man se på mer jämställd porr finns feministisk porr. Den är närmare verkligheten och innehåller inte våld, kränkningar och förnedring.
Porrindustrin är en bransch som ofta utnyttjas av kriminella. Många människor som medverkar i porrfilmer är utsatta för människohandel eller har tvingats till att delta eftersom de saknar andra sätt att försörja sig på.
Fördjupning:
Uppgifter:
METOO & SAMTYCKE
År 2018 ändrades Sveriges sexualbrottslagstiftning där det nu tydligt står att sex ska vara frivilligt, annars är det olagligt. Alla människor har rätt att bestämma över sin egen kropp och sexualitet. Detta beskrivs ofta som lagen om samtycke.
När du har sex med någon krävs samtycke. Det innebär att båda parter ska ha sagt ja eller tydligt visat att de vill ha sex. Om det inte är tydligt att den ena parten vill ska man inte heller ha sex. Om du är osäker, så fråga din partner.
Det innebär också att man har rätt att ångra sig under förspel eller under själva sexakten. Vill den ena parten sluta måste man sluta och det spelar ingen roll vem som tagit initiativet.
Om man druckit alkohol eller tagit droger blir det svårare att läsa av sin partners signaler. Man kanske inte känner av eller vill lyssna på den andres signaler, speciellt om man inte känner varandra så väl och därmed inte förstår den andres signaler. Dock gäller naturligtvis samma regler för samtycke.
MeToo-rörelsen startade redan 2006 i USA för att uppmärksamma hur vanligt det är med sexuella trakasserier men också för att påtala hur sexuella trakasserier normaliseras i samhället samt att det finns en tystnadskultur kring problematiken.
Det stora genombrottet för MeToo – rörelsen kom år 2017 när Alyssa Milano (amerikansk skådespelare) uppmanade alla sina följare på sociala medier att använda hashtaggen MeToo om de varit med om sexuella trakasserier. Hon gjorde detta för att uppmärksamma att den kända filmproducenten Harvey Weinstein anklagats för våldtäkt och sexuella trakasserier av ett stort antal kvinnliga skådespelare. Detta hade dock tystats ner av filmindustrin.
Harvey Weinstein erkände inte de brott han anklagades för (flera fall av våldtäkt och sexuellt ofredande) men dömdes år 2020 till 23 års fängelse.
MeToo-rörelsen fick spridning över hela världen vilket vittnar om hur stort problemet med sexuella trakasserier är. I Sverige bildades flera olika MeToo-grupper huvudsakligen knutna till olika yrkesgrupper där den största gruppen var kvinnliga läkare.
I media beskylldes också flera inflytelserika personer för att vara Sveriges motsvarighet till Harvey Weinstein. Publiceringen av deras namn i media ledde i vissa fall till så kallade häxjakter av dessa personer. De blev dömda av folket utan att ges någon chans att kunna försvara sig vilket naturligtvis är ett stort problem, eftersom påstådda brott ska utredas av polis och straff delas ut av domstolar.
Flera välkända personer fick lämna sina arbeten, några fall hamnade i domstol och i vissa fall gick det så långt att offentligt anklagade människor begick självmord.
Fördjupning:
Uppgifter:
HBTQIA+
Historiskt sett har heteronormen varit den dominerande och setts som det ”normala” i samhället. Heteronormen innebär att man identifierar sig som sitt biologiska kön (cisperson) och att förhållanden är mellan man och kvinna. Idag kan begreppet queer användas om man inte känner igen sig i heteronormen. Att vara queer är normbrytande och innebär att ens sexualitet eller könsidentitet inte följer heteronormen.
Sexualitet och könsidentitet behöver inte höra ihop. Det kön du identifierar dig med behöver inte ha något att göra med vilket eller vilka kön du är sexuellt intresserad av. Din könstillhörighet och/eller sexuella läggning kan också variera och förändras under livet.
För att enkelt förklara överskriften innebär:
Homosexuella – Attraheras sexuellt till personer med samma kön som sig själv.
Bisexuella – Attraheras till både personer med samma kön som sig själv och till personer med motsatt kön.
Trans är ett övergripande begrepp som inte handlar om sexuell läggning utan om könsidentifikation. En transvestit (crossdresser) klär ut sig till det andra könet eller använder attribut som anses vara för det motsatta könet. En transsexuell person upplever att denna är född i fel kropp. En ickebinär person känner sig både som man eller kvinna eller som inget av det.
Det är naturligtvis individuellt om man vill göra kirurgiska och hormonella förändringar på kroppen för att utrycka sin könsidentitet. Transpersoner kan vara både hetero-, bi- eller homosexuella.
Queer – Ett brett begrepp som innebär att man tror inte på kön som koncept eller inte tror på kön över huvud taget.
Intersexuell – Hos intersexuella är kroppen inte 100 procent manlig eller kvinnlig. Det kan handla om anatomiska varianter av könsorganen. Exempelvis kan man vara född med könsorgan som har både manliga och kvinnliga delar. Det kan också handla om en annorlunda uppsättning könskromosomer eller annorlunda halter av könshormon. Den exakta översättningen av intersexuell är mellankönslig. Begreppet hermafrodit används i djurvärlden för att beskriva tvåkönade djur men inte på människor.
Asexuell – Man är inte intresserad av sex. Man kan dock ha romantiska relationer men sexdelen är inte intressant.
Plustecknet står för övriga sexuella läggningar och könsidentiteter.
Pansexuella – attraheras till en personlighet mer än till ett specifikt kön. Pansexuella kan ha relationer med sitt eget och det motsatta könet.
Man kan upptäcka i tidig ålder att man inte följer heteronormen. Det finns tyvärr fortfarande fördomar mot HBTQ-personer vilket kan göra det svårt att ”komma ut” och vara sig själv. De som ”kommit ut” säger ofta att i slutändan är det alltid värt det, eftersom det är svårt att leva efter någon annans mall och förväntningar. Naturligtvis har yrkesval och intressen ingenting med sexuell läggning att göra.
Fördjupning:
Uppgifter:
SEX OCH BROTT
Det är relativt vanligt med sexuella trakasserier, exempelvis i skolan och på arbetsplatser. Det vanligast förekommande är att män utsätter kvinnor men alla varianter finns.
Exempel på sexuella trakasserier är att ta på någons kropp utan tillåtelse, att prata med någon som inte vill på ett sexuellt sätt, att sprida rykten om någon som handlar om sex eller någons kropp och att skicka eller sprida bilder med sexuellt innehåll.
Att fota någon som är naken utan samtycke är naturligtvis inte tillåtet.
Nedan följer några typer av sexuell brottslighet:
Grooming: Att ta kontakt med barn under 15 år i sexuellt syfte.
Prostitution kallas försäljning av sexuella tjänster. De flesta som säljer sex är kvinnor ibland kallade”horor”. De som organiserar försäljningen kallas hallickar och de som köper kallas ofta torskar. I Sverige är det ett brott att köpa sexuella tjänster men det är däremot inte ett brott att sälja. Lagen skyddar personer som säljer sex eftersom de kan vara tvingade till det.
Trafficking – När människor från andra delar av världen luras till exempelvis Sverige med löften om vanliga jobb. Väl på plats tvingas de arbeta som prostituerade.
Blottare – Nästan alltid män som blir upphetsade av att visa sitt könsorgan för okända personer. Det kan uppfattas som obehagligt och skrämmande och är olagligt.
Våldtäkt – Att tvinga någon till att ha ofrivilligt samlag eller utföra en annan sexuell handling. Överfallsvåldtäkt är en plötsligt våldtäkt av en okänd förövare på en plats som inte är hemmet. Ofta får dessa våldtäkter stora tidningsrubriker. De flesta våldtäkter sker dock i hemmet där mannen och kvinnan känner varandra sedan tidigare. De kanske till och med är gifta.
Pedofili – När man är sexuellt intresserad av barn och ungdomar
Incest – När man utför sexuella handlingar inom familjen. Det innebär till exempel sex mellan syskon. All incest är olaglig och om du utsätts för ett övergrepp av någon i din familj bryter personen som utsätter dig mot lagen. Det aldrig ditt fel om du blir utsatt.
Många barn och ungdomar som utsätts för pedofili är tysta och lojala mot sin förövare. Dock är det bara den vuxne som har gjort fel. Alla har rätt att bestämma över sin kropp. Är du utsatt, ring BRIS, prata med en vuxen du litar på eller gå till ungdomsmottagningen.
Fördjupning:
Uppgifter:
FEMINISM OCH JÄMSTÄLLDHET
Jämlikhet innebär att alla människor ska ha samma förutsättningar och möjligheter att påverka sina liv oavsett kön, religiös tillhörighet, sexuell läggning, hudfärg m.m. Alla människor ska ha samma rättigheter och skyldigheter.
Om så inte är fallet kan man vara utsatt för olika former av diskriminering såsom rasism, homofobi, sexism m.m.
Detta är problem som alltid behöver uppmärksammas och informeras om.
Feminism handlar om att kvinnor har lika värde och ska ha samma rättigheter och möjligheter i livet som män. Feminismen arbetar för att könen ska behandlas lika på ett ekonomiskt-, socialt-, juridiskt- och politiskt plan. Om man tycker att detta är självklart kan man kalla sig feminist.
I Sverige är vi långt ifrån att ha nått jämställdhet mellan könen, även om det är bättre här i jämförelse med många andra länder i världen. Till exempel behöver vi arbeta mer för lika löner för lika arbete och för att sjukvården ska vara mer likvärdig. Kvinnor gör fortfarande en stor del av arbetet i hemmet, till exempel att städa, ta hand om barn och sköta de sociala kontakterna med vänner och familj. Kvinnor är oftare föräldralediga mer än män eller arbetar ofrivillig deltid. Det kan påverka möjligheterna att få högre lön samt ens karriärmöjligheter.
Den feministiska rörelsen vill påvisa och förändra de maktstrukturer som är knutna till könen. Många feminister anser att barn inskolas i könsroller där de förväntas vara på ett speciellt sätt och anser att det finns ett förtryck i dessa könsroller. Feminister anser att samhället ser mannen som det första könet medan kvinnan är det andra och att kvinnan ska underordna sig mannen.
Två vanliga grenar inom feminismen:
Patriarkatet – Innebär att samhällsordningen utgår från att män överordnas kvinnor. Fäder har störst inflytande i familjen och har de höga positionerna i samhället. Samhället är konstruerat på ett sätt som håller kvinnor i en beroendeställning till män. Kvinnor uppfattas som mindre begåvade och oförmögna att ta hand om sig själva till den grad att någon annan måste göra det åt dem. I patriarkatet är det manliga det normala och kvinnan är undantaget.
Genusteori – Begreppet används när olika företeelser i samhället benämns som kvinnligt eller manligt, även i de fall det inte har att göra med biologiskt kön. Det kan vara att män respektive kvinnor förväntas bete sig på ett speciellt sätt det vill säga att könen har olika förväntningar på sig. Arbetet mot jämställdhet blir svårare om speciella egenskaper bestäms vara kvinnliga och manliga.
Fördjupning:
Uppgifter: