Anpassning

Skriv ut

Konkurrensen mellan olika arter sker ständigt. Många djur och växter tävlar om samma resurser. Detta leder till att många arter förr eller senare specialiserar sig på att vara särskilt bra inom något område. Det naturliga urvalet leder till att arter sakta anpassar sig till sin omgivning.

Det här leder till att arter specialiserar sig på något där de har störst chans att överleva. De blir experter. Det kallas att organismen hittar sin nisch.

Exempel på ekologiska nischer är att växa i speciella miljöer. Granen växer gärna på slutningar med näringsrik jord medan tallen, som har längre rötter har anpassat sig till torrare och blötare marker. 

Ett andra exempel är att äta på olika delar av trädet. En giraffs långa hals är ett tydligt exempel på en sådan specialisering. De äter den mat som ingen annan når.

Fler exempel är att anpassa sig till värme, kyla, uttorkning, mycket nederbörd. Fälla sina löv, ändra färg på vintern, flytta utomlands, ha tjocka blad, kamouflera sig. Strategierna för överlevnad är många. Nästan varje art har någon form av anpassning vad gäller att få föda, skydda sig eller bo.

När djur eller växter har olika nischer så konkurrerar de inte med varandra och kan därför leva tillsammans. I artrika ekosystemet, t.ex. i regnskogen, finns det många nischer. Därför kan du där hitta arter som är väldigt speciella d.v.s. anpassat sig till något unikt.

 

Fördjupning:

Film – Mona Sohlman: Naturligt urval (youtube, svenska, 5.08)

Uppgifter:

 

Hela kursen: Kursens begrepp: Kursens test: 
Ekologi
Quizlet – Tabs
Deltest – Stortest

 

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.