Nervsystemets sjukdomar

Det finns många olika typer av sjukdomar som drabbar hjärnan och nervsystemet. Här är några exempel.

Demenssjukdomar är ett samlingsnamn för sjukdomar som gör det svårt att tänka, minnas och tolka sin omgivning. Det är nästan alltid äldre personer som drabbas. De minns lättare saker som finns i långtidsminnet men  korttidsminnet fungerar sämre. Alzheimers sjukdom är den vanligaste varianten.

Epilepsi kan enklast förklaras att hjärnans nervceller överreagerar eller kortsluts. Det gör att kroppen krampar och att man kan bli medvetslös. Mellan anfallen fungerar personen precis som vanligt.

Depression är en mycket vanlig sjukdom. En depression innebär att du väldigt sällan känner glädje eller lust att göra något. Vardagen  känns meningslös och du blir orkeslös. Ibland beror det på för låga halter av signalämnena seratonin och dopamin. Att vara deprimerad betyder inte att det är något fel på dig. Försök att söka hjälp tidigt så du kommer ur det.

Multipel Skleros, MS, är en sjukdom i det centrala nervsystemet. Nervbanorna blir inflammerade på grund av att kroppens vita blodkroppar angriper myelinet. Då blir nervsystemet inte lika bra på att leda nervimpulser. MS går inte att bota men det går att leva länge med det ändå.

Hjärnblödning kan orsakas av ett kraftigt slag mot huvudet så att blodkärl brister. Det kan vara farligt om det samlas mycket blod som trycker på hjärnan. Om ett blodkärl i hjärnan eller någon hjärnhinna brister  spontant kallas dden stroke. Den kan vara dödlig och om man överlever kan det leda till förlamning.

Cp, Cerebral Pares är en skada på hjärnan som endast drabbar musklerna. Ofta får personen ofrivilliga rörelser och ibland är talet rubbat. Däremot påverkar en cp-skada inte intellektet. Dock kan en cp-skadad person ha fler diagnoser som epilepsi och utvecklingsstörning. De vanligaste orsakerna till Cp är syrebrist och blödningar i hjärnan under förlossningen.

Hjärnhinneinflammation orsakas av virus, bakterier eller andra mikroorganismer. Fästingar kan i sällsynta fall ge hjärnhinneinflammation. Det vanligaste symptomet är kraftig huvudvärk samt svårt att böja nacken framåt. Denna sjukdom är allvarlig och kan leda till döden.

Migrän är attacker av intensiv huvudvärk. Du blir känslig för ljud och ljus. Då kan må illa och kräkas. Migränattacker är nästan alltid ofarliga.

Beroendesjukdomar  innebär drog-, spel eller sexberoende. Kroppens egna belöningssystem där signalämnet dopamin har en central roll fungerar inte som det ska. Beroendesjukdomar är en mycket vanlig sjukdom i Sverige.

Ångest och rädsla är en naturlig reaktion vid hotande fara och har liksom smärta en viktig funktion för vår överlevnad. Vid ångest aktiveras försvarsreaktioner och beredskapen i kroppen höjs. Panikångest är en plötslig attack av extrem ångest utan någon synlig anledning. Panikångest är inte farligt men kan vara väldigt obehaglig att uppleva.

 

Fördjupning: 

Övningar: