Mer om genetik

Skriv ut

Genbank.

Naturen har ofta den bästa biologiska lösningen när forskare letar efter bra produkter. Ett klassiskt exempel är att spindeltråd är en starkare produkt än stål. Den biologiska mångfalden är viktig för framtida upptäckter av medicin och material. För att inte förlora något av denna genetiska kunskapsreserv upprättas olika typer av genbanker. Där samlas DNA från ett stort antal djur och växter som en säkerhet ifall världen skulle drabbas av en stor katastrof. Dessa genbanker fungerar som en modern Noas ark. På Svalbard i Norge finns en genbank för alla världens fröer. Den är tänkt att rädda mänskligheten om det värsta skulle hända.

Spåra ditt ursprung.

Cellens energifabriker, mitokondrierna, innehåller också en bit DNA. Den DNA-sekvens ärvs i stort sätt oförändrad på mammans sida. Med hjälp av mitokondrie-DNA kan du spåra släktingar på mammans sida några 100 000 år bakåt i tiden. Kul om du vill veta ifall du har kungligt blod eller från vilken kontinent släkten invandrade ifrån.

Mannens y-kromosom ärvs på liknande sätt i stort sätt oförändrad från far till son. Om du har en y-kromosom eller får låna lite saliv av din pappa kan du göra motsvarande test för att ta reda på pappans släkt.

Vill du kartlägga ditt DNA för att se om du har några genetiska sjukdomar går det också att genomföra.

Epigenetik

Epigenetik är ett nytt forskningsområde som handlar om att generna kan påverkas på andra sätt än genom mutationer.

Det handlar om hur generna används. Alla gener är inte påslagna överallt. I en muskelcell är bara muskelgenerna påslagna, och i ögat är istället ögongenerna aktiva. Att enäggstvillingar inte är identiska anses bero på epigenetik.

Epigenetik fungerar som en länk mellan arv och miljö. T.ex. om tidigare generationer har blivit utsatta för svält så kan det påverka ofödda barn. Både negativt och positivt.

Fördjupning: 

Uppgifter: 

 

Hela kursen: Kursens begrepp: Kursens test: 
Genetik
Quizlet – Tabs
Deltest – Stortest

 

Har du hittat en rolig länk till denna sida eller vill påpeka någon felaktighet? Skriv en kommentar nedan!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.