Sex och brott

SEX OCH BROTT

Det är relativt vanligt med sexuella trakasserier, exempelvis i skolan och på arbetsplatser. Det vanligast förekommande är att män utsätter kvinnor men alla varianter finns.

Exempel på sexuella trakasserier är att ta på någons kropp utan tillåtelse, att prata med någon som inte vill på ett sexuellt sätt, att sprida rykten om någon som handlar om sex eller någons kropp och att skicka eller sprida bilder med sexuellt innehåll.

Att fota någon som är naken utan samtycke är naturligtvis inte tillåtet.

Nedan följer några typer av sexuell brottslighet:

Grooming: Att ta kontakt med barn under 15 år i sexuellt syfte.

Prostitution kallas försäljning av sexuella tjänster. De flesta som säljer sex är kvinnor ibland kallade”horor”. De som organiserar försäljningen kallas hallickar och de som köper kallas ofta torskar. I Sverige är det ett brott att köpa sexuella tjänster men det är däremot inte ett brott att sälja. Lagen skyddar personer som säljer sex eftersom de kan vara tvingade till det.

Trafficking – När människor från andra delar av världen luras till exempelvis Sverige med löften om vanliga jobb. Väl på plats tvingas de arbeta som prostituerade.

Blottare – Nästan alltid män som blir upphetsade av att visa sitt könsorgan för okända personer. Det kan uppfattas som obehagligt och skrämmande och är olagligt.

Våldtäkt – Att tvinga någon till att ha ofrivilligt samlag eller utföra en annan sexuell handling. Överfallsvåldtäkt är en plötsligt våldtäkt av en okänd förövare på en plats som inte är hemmet. Ofta får dessa våldtäkter stora tidningsrubriker. De flesta våldtäkter sker dock i hemmet där mannen och kvinnan känner varandra sedan tidigare. De kanske till och med är gifta.

Pedofili – När man är sexuellt intresserad av barn och ungdomar

Incest – När man utför sexuella handlingar  inom familjen. Det innebär till exempel sex mellan syskon. All incest är olaglig och om du utsätts för ett övergrepp av någon i din familj bryter personen som utsätter dig mot lagen. Det aldrig ditt fel om du blir utsatt.

 

Många barn och ungdomar som utsätts för pedofili är tysta och lojala mot sin förövare. Dock är det bara den vuxne som har gjort fel. Alla har rätt att bestämma över sin kropp. Är du utsatt, ring BRIS, prata med en vuxen du litar på eller gå till ungdomsmottagningen.

Fördjupning:

Uppgifter:

 

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan!