Cancer

Skriv ut

Cancer är ett samlingsnamn för många olika sjukdomar. Det finns ungefär lika många cancersorter som celltyper. Det olika cancersorter har gemensamt är att den tappar kontrollen över sin celldelning. Cancer uppstår när cellens ska dela sig och det blir fel i just den del som beskriver delning. Istället för att dela sig en gång delar den sig obegränsat. Det kommer att bildas en tumör som är en klump av cancerceller.

Cancer delas in i godartade och elakartade. En godartad cancer går att ta bort men det är svårare eller omöjligt med en elakartad. En obehandlad godartad cancer kan övergå till en elakartad. Elakartad cancer kan sprida sig. Då lossnar små bitar av den, dotterceller (metastaser), som rör sig i blodbanan eller lymfsystemet och börjar växa på något nytt ställe i kroppen. När en cancer har börjat sprida sig är det svårare att bota den.

Orsaken till cancer kan vara genetisk, slumpmässig, orsakad av bakterie eller virus eller ett resultat av dåliga vanor t. ex. rökning. De allra flesta som insjuknar är över 65 år.

Många cancersjuka botas idag. De kan operas, få strålbehandling eller ta cellgifter. Ofta får patienten använda flera av dessa behandlingar. Det är väldigt tufft att gå igenom en cancerbehandling. Cancer smittar inte men den kan komma tillbaka till samma patient lång tid efter att patienten insjuknade första gången. Prostatacancer är vanligast för män och bröstcancer är vanligast för kvinnor.

Idag får betydligt fler cancer än förr i tiden. Orsaken till det är framförallt att människor blir äldre.

Alla organismer får cancer. Det har hittats dinosaurier med cancer och även växter kan vara drabbade.

 

Fördjupning:

Uppgifter:

 

Hela kursen: Kursens begrepp: Kursens test: 
Människokroppen
Quizlet – Tabs
Deltest – Stortest

 

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.