Genteknik i polisens tjänst

Skriv ut

Lösa brott

Att polisen använder sig av DNA underlättar brottsbekämpningen. Det räcker med ett hårstrå för att en brottsling ska kunna knytas till en brottsplats. Hos polisen finns ett DNA-register att jämföra med eftersom personer som begår brott som kan ge fängelse topsas och DNA– provet sparas. Polisen jämför också sina dna-register med grannländerna för att lösa brott över gränserna. Flera dömda har blivit fria och fått skadestånd när det i efterhand bevisats med DNA –test att de varit oskyldiga.

Idag går det att förebygga brott genom att märka sina varor med ett unikt DNA-spår. Det är omöjligt att ta bort och syns i UV-ljus. Det är ett effektivt sätt att bevisa vem varorna tillhör. Även här finns ett internationell samarbete.

Faderskapsmål

Faderskapsmål avgörs enkelt med ett dna-test. Det används också när personer hävdar att de är nära släkt med en känd eller förmögen person vid arvtvister.

Identifiering

Vid katastrofer används dna-tester för identifiering av lik. Offrens dna jämförs med nära släktingars. DNA-identifiering används även för att identifiera kungar och kända personer som levde för länge sedan. Identifiering av Kopernikus kvarlevor är ett sådant exempel Nyligen löstes gåtan med seriemördarens Jack the Rippers identitet med hjälp av DNA-test. Även Englands kung Richard den III som levde på medeltiden identifieras med DNA så sent som 2016.

Fördjupning: 

Uppgifter:

 

Hela kursen: Kursens begrepp: Kursens test: 
Genetik
Quizlet – Tabs
Deltest – Stortest

 

Har du hittat en rolig länk till denna sida eller vill påpeka någon felaktighet? Skriv en kommentar nedan!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.