Charles Darwin

Skriv ut

I mitten av 1800-talet publicerade Darwin sin bok ”Om arters uppkomst”. I boken presenterade han sin evolutionsteori. Han menade att djur och växter utvecklas långsamt med så små förändringar att det knappt märktes. Detta blev grunden till modern evolutionslära.

I denna tid var många djupt kristna och trodde ordagrant på det som stod i bibeln och att förneka guds inblandning var mycket provocerande. Trots att Darwin inte skrev särskilt mycket om människans utveckling var det underförstått att människan skulle härstamma från apsläktet. Darwin drog sig tillbaka till sitt hem och lät sin vän Thomas Huxley sköta stridigheterna. Bilden var ett sätt att smutskasta Darwins teorier.

100 år tidigare placerade Carl von Linné människan i släktet primater (människor och apor). Det utan att någon reagerade på det. 

Det som gjorde grunden till Darwins teori var en jordenruntresa han gjorde som 22-åring. Där reste han bland annat till Galapogosöarna, en ögrupp strax utanför Ecuador. Denna ögrupp har varit isolerad länge och här finns många unika arter.

Här upptäckte han olika finkar med stora likheter, men näbbarna anpassade till olika slags föda, på de olika öarna. De hade anpassat sig till respektive miljö. De var lika men ändå olika arter. Han fann också en urfågel på fastlandet som han ansåg att alla öarnas fågelarter härstammade ifrån.

På liknande sätt såg han skalen på olika sköldpaddor hade små variationer beroende på vilken ö de levde på.

Fördjupning: 

Övningar: 

 

Hela kursen: Kursens begrepp: Kursens test: 
Evolution
Quizlet – Tabs
Deltest – Stortest

 

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.