Att dela in organismer

Skriv ut

Att dela in djur i grupper är lite mer avancerat än att bara hålla reda på släkte och art. Totalt finns det 8 steg för att dela in och sortera alla organismer. Dessutom ett antal över och undergrupper som inte tas upp här. Vanligtvis kallas detta för systematik eller taxonomi. Eftersom vetenskapen hela tiden upptäcker nya arter, framförallt med hjälp av mikroskop, så förändras (eller förbättras) detta system med jämna mellanrum. Nedan så går jag igenom grupperna. Listan börjar med den mest noggranna indelningen. Sedan använder jag människan som exempel för att det ska vara enklare att förstå.

ArtFör att tillhöra samma art måste djuret kunna få barn som i sin tur kan få barn. En art motsvarar en (1) slags organism t. ex. katt, blåsippa eller gul kantarell. Människans artnamn är sapiens (-den tänkande)

SläkteDenna grupp innehåller ett visst antal arter som liknar varandra. Ibland kan de para sig med varandra och få barn men barnen är ofta sterila.

Människan tillhör släktet homo.  Här finns idag bara en levande art, människan. Det finns flera utdöda som Neanderthalare, Homo habilis och Homo erectus.

FamiljInom en familj finns liknande släkten. Människan tillhör familjen hominider (människoapor). Här finns apor som är nära släkt med människor t. ex. schimpanser, orangutanger och gorillor .

OrdningInom en ordning finns liknande familjer. Människan ingår i ordningen primater. Här hittar vi flera apor och lemurer.

KlassInom en klass finns liknande ordningar. Människan tillhör klassen däggdjur. Det innebär alla djur som föder levande unga och diar dem.

StamInom djurriket finns ungefär 35 olika stammar. Detta är en väldigt övergripande indelning t.ex. blötdjur, nässeldjur och ryggradsdjur. Hos svampar och växter finns liknande indelning men de kallas oftast för divisioner.

Människan tillhör stammen ryggradsdjur. Människan har ryggrad och är därför med i denna grupp. Andra djurgrupper i denna stam är fåglar, fiskar, grodor och kräldjur.

RikeTotalt finns det 5 riken. Svampar, växter och djur samt två riken som måste ses i mikroskop:  alger och urdjur. Människan tillhör riket djur.

Domän Det finns 3 övergripande domäner. Bakterier, arkebakterier och eukaryota. De två första saknar cellkärna och det krävs mikroskop för att se dem. I den sista gruppen finns allt levande med cellkärna. Människan tillhör domänen eukaryota. Människans celler har cellkärna och tillhör därför denna grupp.

Att klassificera djur innebär att bestämma vilka grupper de tillhör och att bestämma dess latinska namn.

Fördjupning:

  • Hemsida – naturvetenskap.org: Hur man delar upp liv
  • Hemsida – naturhistoriska riksmuseet: Systematik
  • http://www.alltomvetenskap.se/nyheter/vaxter-och-djur

Uppgifter: 

 

Hela kursen: Kursens begrepp: Kursens test: 
Grundbiologi
Quizlet – Tabs
Deltest – Stortest

 

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.