Människan evolution 2

Skriv ut

3) Homo Erectus (Den upprättgående människan)

Första fossilen är 1,8 miljoner år gamla och Erectus dog ut för 70000 år sedan. Den levde alltså en period samtidigt som vår människoart, Homo Sapiens. Detta är den människoliknande art som hittills levt längst på jorden. Den utvecklades i Afrika men spreds sig också till flera kontinenter. Erectus använde sig av elden, enkla verktyg och enkla vapen. De hade större hjärna och kunde tillaga sin mat. De verkar ha haft ett språk och tog hand om svaga eller sjuka individer. Observera, trots sitt namn, har andra primater gått upprätt miljoner år innan Homo Erectus upptäcktes. Homo Erectus är troligtvis människans förfader.

4) Neanderthalis

Denna människovariant levde för ca 350000 år sedan och dog ut för cirka 40000 år sedan. Den spred sig också till flera kontinenter. Den har också levt samtidigt som vår art. Ibland klassas den som en underart till människa. De var lika långa som dåtidens människor men tyngre. De var grövre byggda och robustare. Undersökningar av deras DNA visar att de hade anlag för ljus hy och rött hår. De tillverkade mer avancerade verktyg och vapen än sina föregångare. De tillverkade också smycken som visar på ett symboliskt tänkande. Kanske hade de en religion. De kunde kommunicera med någon form av språk dock omöjligt att veta hur avancerat det var.
Arten dog kanske ut i konkurrensen av Homo Sapiens. Homo Sapiens har en del Neanderthal-dna i sina gener(4%) vilket tyder på korsningar mellan arterna.

 

Fördjupning: 

Övningar: 

 

Hela kursen: Kursens begrepp: Kursens test: 
Evolution
Quizlet – Tabs
Deltest – Stortest

 

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.