Människan evolution 3

Skriv ut

4b) Homo Florensis

Denna människoapa upptäcktes så sent som 2003. De levde på en ö i Indonesien och verkar ha levt från för 190 000 år sedan till ungefär 12000 år sedan. De levde alltså en lång tid samtidigt som Homo Sapiens. De var ungefär 1 meter långa och liknas ibland för hober (från sagan om ringen). De använde eld och stenverktyg. Debatten idag handlar om ifall Homo Florensis är en egen art eller någon typ av Homo Sapiens med någon genetisk sjukdom. 

5) Homo Sapiens

Troligtvis härstammar människan från Homo Heidelbergensis som i sin tur härstammar från Homo Erectus.

Samtliga Homo Sapiens i världen har ursprungligen utvandrat från Afrika. Homo Sapiens blev en art för ca 200000 år sedan men lämnade Afrika först för 50000-100000 år sedan. De första Homo Sapiens kom till Europa för ca 35000 år sedan. De kallades då för Cro Magnon. De är kända för fantastiska grottmålningar.

Det som möjliggjorde denna enastående expansion var människans anpassningsförmåga till vitt skilda klimat och utveckling av de verktyg som behövdes för att finna föda i de nya miljöer som man träffade på. Homo sapiens var skickliga att tillverka vapen och använde även mer avancerade vapen. (spjut, pilbåge). Människor har anpassat sig till olika klimat men tillhör fortfarande samma art. Bilden nedan visar hur människan befolkat jorden.

 

Fördjupning: 

Uppgifter: 

 

Hela kursen: Kursens begrepp: Kursens test: 
Evolution
Quizlet – Tabs
Deltest – Stortest

 

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.