Mer om evolutionsteorin

Skriv ut

Att evolution driver förändringen av organismer tvivlar inte vetenskapen på. Det kan ändå vara intressant att se de argument som används hos de som inte tror på evolutionen. 

1. Hur uppstår en ny art?

Det tar väldigt lång tid för en ny art att uppstå. Det är svårt att hitta tydliga bevis för denna långsamma process.

2.Luckor i evolution.

Alla fossil, av de organismer som existerat, hittas inte . Det gör att det inte alltid går att följa en tydlig utveckling (evolution). T ex har inte en fossil hittats som ger en tydlig koppling mellan människans urfader och apornas. Det vill säga; det djur som var deras gemensamma urfader. Denna förmodade varelse kallas ”den saknade länken”. Det finns otaliga saknade urfäder mellan andra djur som tros vara släkt.

3. Komplicerade organ

En del organ är för komplicerade för att de ska kunna utvecklats evolutionärt. Det naturliga urvalet borde sorterat bort organismer med halvfärdiga organ. T.ex. de djur som nästan kunde flyga. Ett annat sådant komplicerat organ är ögat.

Annat kul kring evolutionen

1) Ibland hittas arter som inte förändrats på många miljoner år. De kallas levande fossil. Fisken på bilden är en kvastfening. Fossil av den har hittats som är minst 70 miljoner år gamla.

2) På 1910-talet hävdade forskare att de hittat den saknade länken mellan apa och människa. På 50-talet visade det sig att fyndet var en förfalskning och det blev en stor skandal. Fyndet kallas för Piltdown-mannen.

3) Samevolution – Det finns arter som är helt beroende av varandra eftersom de utvecklats tillsammans. T.ex. insekter och orkidéer.

Fördjupning: 

Övningar: 

 

Hela kursen: Kursens begrepp: Kursens test: 
Evolution
Quizlet – Tabs
Deltest – Stortest

 

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.