Blodet

Skriv ut

Blodet består av många ämnen som är lösta i vatten En vuxen person har ungefär 4-5 liter blod. Ungefär 25 procent av alla celler i en människa är blodceller. Det består av dessa delar:

Blodplasma  är en svagt gulaktig vätska som innehåller socker, protein, hormoner, fett och salter. Blodplasman är vätskan blodets innehåll löser sig i.

De röda blodkroppar är den del av blodet som transportar syre till alla celler och koldioxid från alla celler och ut ur kroppen. I de röda blodkropparna finns hemoglobin som är ett protein som har möjlighet att binda syre och koldioxid. Den aktiva delen är järnatomer. Den som förlorar blod behöver äta extra järn för att inte få blodbrist.

De vita blodkropparna hör till kroppens immunförsvar. Det innebär att de dödar och bryter ner okända bakterier och partiklar i kroppen. Det finns flera olika typer av vita blodkroppar.

 Blodplättarna gör så att sår slutar blöda. Det kallas att såren levrar sig eller koagulerar. När ett sår uppstår sätter sig blodplättar för hålet. Ett nät av fibertrådar, fibrogen, gör det hela stabilt. I nätet fastnar fler blodplättar och det blir som en plugg.

Lymfsystemet

I vissa fall når inte kapillärerna (de minsta blodkärlen) ut till alla celler utan blodet måste tryckas ut genom vävnaden den sista biten. Detta blod samlas upp av lymfsystemet. Lymfsystemet finns alltid i anslutning till blodomloppet. Blodet transporteras till lymfkörtlarna där de renas av de vita blodkropparna. Sedan förs blodet tillbaka till blodomloppet på speciella ställen i kroppen. Det kan också finns blodkärl som läcker som också fångas upp av lymfsystemet. Lyftsystemet är en viktig del av immunförsvaret.

Fördjupning:

Uppgifter: 

 

Hela kursen: Kursens begrepp: Kursens test: 
Människokroppen
Quizlet – Tabs
Deltest – Stortest

 

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.