Matspjälkning del1

Skriv ut (del1), Skriv ut (del2)

Att spjälka maten betyder att maten delas upp.

Kolhydrater delas upp till druvsocker, protein delas upp i aminosyror och fetter spjälkas upp i mindre delar. Mineraler, vitaminer och vatten behöver inte spjälkas utan kan tas upp direkt av tarmen. Alla näringsämnena förs sedan vidare med hjälp av blodet till kroppens alla celler.

Matspjälkningen:

Munhålan: I munnen finns spottkörtlar som producerar saliv. Saliven blöter upp maten och i saliven finns enzym (amylas) som börjar bryta ner kolhydrater. Genom att tugga maten delas den upp i mindre delar.

När maten sväljs så sker en automatisk sväljrörelse. Gommen höjs och struplocket läggs på luftstrupen så maten inte kommer fel. Från svalget hjälper sedan muskler till att transportera maten, genom matstrupen, till magsäcken. Det går att dricka vatten när man står på händer.

Magsäcken. När maten kommer till magsäcken öppnas den övre magmunnen så maten kan släppas in. I magsäcken finns magsyra. Det består av saltsyra och ger pH 1 vilket är väldigt surt. Det låga pH:t är ett skydd som dödar bakterier som råkat följa med maten ner. Magsyra löser upp maten. Här finns muskler som bearbetar maten och enzymer som bryter ner proteinerna i maten.

Magsäcken har också en kräkreflex. Om något olämpligt kommer ner i magsäcken kommer den reagera med att kräkas upp den olämpliga.

Tunntarmen är totalt ungefär 6 meter. Den första delen av tunntarmen kallas 12-fingertarmen eftersom den är lika lång som 12 fingrar är breda (25 cm). Här sker en stor del av spjälkningen av maten.

Från bukspottskörteln kommer bukspott som är en blandning av enzymer som spjälkar maten. Från bukspottskörteln kommer också bikarbonat som neutraliseras den sura magsaften. Från gallblåsan, som sitter vid levern, kommer galla som bryter ner fettet.

Bukspottskörteln producerar också insulin som reglerar sockerhalten i blodet.

I tunntarmen avslutas nedbrytningen och de sönderdelade näringsämnena tas upp. Tunntarmen är inte slät på insidan utan här finns det tarmludd. Tarmluddet gör tunntarmens yta större och upptagandet av näringsämnen mer effektiv. Näringsämnena går igenom tarmväggen till små blodkärl som finns i direkt anslutning.

Tjocktarmen är ungefär en meter lång och grövre än tunntarmen. Precis i skarven mellan tunntarmen och tjocktarmen finns blindtarmen. På blindtarmen finns del som kallas appendix och som kan bli inflammerad. Blindtarmen saknar egentlig funktion och är en rest från människans tidiga historia.

När tarminnehållet kommer till tjocktarmen innehåller det upp till 80 procent av vatten. Tjocktarmens främsta uppgift är att ta upp vatten och salt. Det gör avföringen fast och vi slipper dricka så mycket vatten. I tjocktarmen hamnar den del av maten som vi inte kan bryta ner. Här finns det snälla bakterier (Coli-bakterier) som lever på resterna och de tillverkar K-vitaminer som kroppen behöver. Tjocktarmen avslutas med ändtarmen där en ringmuskel reglerar när bajset ska ut Ändtarmens öppning kallas anus.

Avföringen består till hälften av vatten och cellulosa som kroppen inte kan ta tillvara på. Andra hälften är bakterier, levande och döda.

Fördjupning:

Begrepp:

 

Hela kursen: Kursens begrepp: Kursens test: 
Människokroppen
Quizlet – Tabs
Deltest – Stortest

 

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.