Kroppens avfall

Skriv ut

I cellandningen och andra processer, som sker i kroppens celler, skapas avfall som lämnar kroppen på olika sätt. Koldioxid lämnar kroppen med hjälp av lungorna och mycket annat avfall lämnar kroppen efter det har renats av njurar och lever.

Levern är kroppens näst största organ efter huden. Några av leverns uppgifter:

  • Levern producerar galla i gallblåsan som förs ut i tolvfingerstarmen och bryter ner fetter vid matspjälkningen.
  • Levern lagrar druvsocker som en snabb reserv om blodsockret sjunker. I levern lagras även en del protein, mineraler och vitaminer.
  • Levern bryter ner gifter t.ex etanol och läkemedel. När gifterna brutits ner följer de med avföring ut ur kroppen eller tas upp av blodet och förs vidare till njurarna.

En njure är ungefär tio centimeter lång och har formen av en böna. De sitter på var sin sida om ryggraden och är delvis skyddade av revbenen.

Njurarna har flera olika uppgifter. Njurarna reglerar kroppens vatten och saltbalans. De är med och reglerar blodtrycket och kan stimulera att fler röda blodkroppar bildas.

Njurar filtrerar blodet från oönskade ämnen. De bildar urin och kan då göra sig av med dessa oönskade ämnen. Totalt passerar 2000 liter blod per dygn. Det renande blodet förs tillbaka till blodbanan. Urinämne och salter löses i vatten till urin som förs via urinledarna till urinblåsan. Totalt produceras ungefär 1,5 liter urin per dygn.

Kroppen behöver kissa oavsett om man druckit mycket eller inte. Om du svettas mycket kommer njurarna suga tillbaka mer vatten och kisset blir mörkare. Om du dricker mycket blir kisset mer genomskinligt.

Att njurarna och levern fungerar är livsviktigt. Annars kommer de giftiga ämnena inte ut ur kroppen. Det går att klara sig med en njure och det är också ett organ som går att transplantera in. När njurarna fungerar dåligt behöver blodet renas på konstgjord väg. Det kallas dialys och görs på sjukhus.

Fördjupning:

Uppgifter: 

 

Hela kursen: Kursens begrepp: Kursens test: 
Människokroppen
Quizlet – Tabs
Deltest – Stortest

 

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.