Hud

Skriv ut

Huden är kroppens största organ. På en vuxen person väger den 5 kilo och täcker ungefär två kvadratmeter.

Huden är det första försvaret mot bakterier och skadliga ämnen. Den skyddar också mot stark solstrålning och stötar.

Huden ser till att kroppen håller kvar vätska och reglerar värmen. Huden består av tre delar. Varje del har sina speciella funktioner.

Överhuden

Hudens översta lager kallas överhud. Den består av döda hudceller gjort av hornämnet keratin. Det översta hudlagret är olika tjockt beroende på hur var det sitter på kroppen. På fotsulorna är det extra tjockt. Det yttersta lagret får ingen näring eller syre och det cirkulerar inget blod här. I överhuden under det yttersta hudlagret sitter hudceller som delar sig och hela tiden bygger upp när huden slits. Längst ner i överhuden finns pigment som skyddar mot farlig solstrålning. Huden färgas brun när vi solar.

Läderhuden

Det är läderhuden som används när läderföremål framställs. I läderhuden finns många blodkärl som  både försörjer cellerna med syre och näring men också ser till att vi håller rätt kroppstemperatur. När kroppen är varm blir blodkärlen större så mer blod flödar igenom. Då kyls kroppen av. När det är kallt blir blodkärlen mindre så de kroppen inte förlorar så mycket värme.

Här finns svettkörtlar som också hjälper till att kyla. kroppen När svetten avdunstar tar den värme från kroppen och det blir kallt. Det fungerar på samma sätt som när man kliver ut ur duschen. Vattnet avdunstar från kroppen och man fryser. Hårstrån finns som kan resa sig vid rädsla eller när du fryser.

Talgkörtlar innehåller ett fett som smörjer huden och gör den mjuk och smidig. Ibland täpps dessa igen och då uppstår pormaskar och akne. I läderhuden finns känselkroppar De är en del av nervsystemet som känner av kyla, värme, tryck, smärta och beröring. Intrycken från känselkropparna skickas till hjärnan.

Underhuden

I underhuden finns ett fettlager som isolerar, skyddar mot stötar och är en energireserv.

Fördjupning:

Uppgifter: 

 

Hela kursen: Kursens begrepp: Kursens test: 
Människokroppen
Quizlet – Tabs
Deltest – Stortest

 

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.