Kolets kretslopp

Skriv ut

De grundämnen som finns på jorden har funnits här sedan solsystemets skapelse. Ingenting försvinner och inga nya grundämnen tillverkas. Naturligtvis tillförs lite materia av meteoriter och en del föremål har skickats ut i rymden av människan. I det stora sammanhanget är det så lite så att det inte spelar någon roll.

En del av jordens grundämnen och kemiska föreningar rör sig olika kretslopp. Ett kretslopp beskriver hur ämnet cirkulerar i naturen. T.ex. vattnets kretslopp börjar i havet. Det avdunstar till molnen för att sedan regna ner, bli till floder för att sedan återigen hamna i havet. Sedan börjar det om.

Eftersom kolet är ett sådant vanligt ämne så har kol flera olika kretslopp som tar olika lång tid. Det som alltid finns med i kolets kretslopp oavsett variant är fotosyntesen och förbränning.

Kolets kretslopp startar alltid med fotosyntesen men förbränningen tar olika lång tid. Om du eldar upp ett par vedträn eller låter dem ligga i skogen, så att de förmultnar, så sker samma kemiska reaktion men reaktionen tar olika lång tid. Vid reaktionen frigörs den kemiska energin som finns i det ursprungliga druvsockret som tillverkades vid fotosyntesen.

1 dag – En växt tar upp kol genom fotosyntesen. För att få energi för att leva så förbränner den druvsocker meddetsamma. När växter och djur har förbränning kallas det cellandning. Denna variant av kolets kretslopp tar bara ett dygn.

1 dag -100 år – En växt tar upp kol genom fotosyntesen. Ett djur äter upp växten. När djuret använder energi genom cellandning och andas ut kolet återgår det till atmosfären. Kanske kolet används till att bygga upp djuret. Då återgår det när djuret dör.

100 –1000år – Ett träd tar upp kol genom fotosyntesen. Kolatomen kommer att ingå i trädets cellulosa som bygger upp stammen. Kolet återgår till atmosfären när träden dör och förmultnar.

100 miljoner år – En skog tar upp och binder kol genom fotosyntesen. Genom speciella omständigheter så hamnar det organiska materialet under marken där det sakta omvandlas till fossilt bränsle t.ex. olja, naturgas eller stenkol. Kolet återgår till atmosfären när det förbränns t.ex. i en bilmotor eller för att värma upp ett hus.

Fördjupning:

Uppgifter: 

 

Hela kursen: Kursens begrepp: Kursens test: 
Ekologi
Quizlet – Tabs
Deltest – Stortest

 

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.