Vanliga sjukdomar

Skriv ut

Förkylning:

Orsak: Virus som varje år kommer i nya varianter.

Förbygga: Att förebygga en sjukdom innebär att göra något eller ha ett visst beteende för att undvika den. När det gäller förkylningar är det svårt att skydda sig. Några klassiska tips är att ha ett gott immunförsvar. Det innebär att du försöker ha goda sömnvanor, matvanor och tränar regelbundet. Du ska också ha en god handhygien. Förkylning smittar allra mest i början.

Behandla: Går inte. Ta det lugnt och håll näsdropparna nära till hands. Varning, ibland kan infektionen gå vidare till andra sjukdomar.

Allergi:

Det finns flera olika allergier t.ex. astma och allergisk chock.

Orsak: Ditt immunförsvar överreagerar

Förebygga: Vanligtvis så föds man med allergi eller utvecklar det som barn eller ungdom. Sjukdomen är, till viss del, ärftlig. Annars är läkekonsten inte helt överens om allergi kan förebyggas.

Behandla: Vanligt är att få astmamedicin i olika former beroende på vilken allergi du har. Idag kan allergiska personer gå på allergiterapi där patienten utsätts för små doser av det ämne du inte tål. Sedan ökas dosen sakta tills kroppen klarar att hantera ämnen irl.

Barndiabetes (diabetes typ – 1):

Orsak: Ärftlig och går inte att bota.

Förebygga: Går ej

Behandla: Diabetes går inte att bota. Sjukdomen beror på att kroppen inte kan tillverka insulin. Insulin är ett ämne som fungerar som en nyckel för socker (energi) som behöver komma in i cellen till cellandningen. En drabbad person behöver få konstgjort insulin, ofta genom spruta.

Huvudvärk:

Orsak: Det kan finnas många orsaker till huvudvärk. Stress, förkylning, oro, synfel och vätskebrist är några exempel.

Förebygga: Eftersom orsakerna är så olika är det svårt att ge konkreta förslag.

Behandla: En värktablett fungerar för de flesta. Värktabletter fungerar på olika sätt. Det gäller att hitta en variant som passar dig.

Ätstörningar:

Orsak: Ätstörningar är psykiska sjukdomar. Det är vanligt att det händer ihop med nedstämdhet, ångest och/eller dålig självkänsla. Det kan också hänga ihop med höga krav på sig själv.

Förebygga: Som många psykiska sjukdomar gäller det att ha lång framförhållning. För att undvika ätstörningar behöver du vara i balans på flera sätt. Du behöver ha en sund inställning till dig själv och din kropp.

Behandla: Det är viktigt att sätta igång behandlingen så fort som möjligt. Därför är det viktigt att vänner och familj reagerar snabbt om de ser sjukdomsförloppet. Oftast får patienten börja med att gå till psykolog. I ett sent skede kan patienten bli inlagd på sjukhus. Ser du en kompis som är i riskzonen, t.ex. om personen slutar äta i skolan, bör du meddela syster/lärare eller förälder så fort som möjligt.

Fördjupning:

Uppgifter: 

 

Hela kursen: Kursens begrepp: Kursens test: 
Människokroppen
Quizlet – Tabs
Deltest – Stortest

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.