Förhållanden

FÖRHÅLLANDEN

I tonåren blir man ofta starkt förälskad för första gången. Ibland blir man tillsammans med personen man är förälskad i, ibland blir man olyckligt förälskad när kärleken inte bevaras och ibland kan man vara kär på avstånd och vara nöjd med det.

Vem man blir förälskad i, eller varför finns det ingen vetenskaplig förklaring till. Det kan vara för att personen är snygg, rolig, snäll, luktar gott eller någon annan anledning. Det kan vara någon man träffar för första gången eller någon som man känt länge.

I början, precis när man träffats, är förälskelsen som starkast. Man blir uppfylld av positiva känslor (glädje, positivitet, lycka ) när man är med personen man är förälskad i. Man tänker på personen nästan hela tiden och kanske har svårt att äta och sova. Man vill bara umgås med den personen och kanske glömmer man därför bort sina andra kompisar. En förälskelse varar i snitt under 1,5 år och sedan ändrar den form och mognar till kärlek.

För att ett förhållande ska hålla länge krävs ofta flera saker. Några är att man lyssnar på varandras behov, att man visar omtanke och uppskattning för den andra, löser konflikter, kan säga förlåt, kysser och är nära varandra. Att man arbetar som ett team, bråkar på ett bra sätt utan att kränka varandra samt att man kan skratta tillsammans.

Hur visar man intresse för en annan person?

Att uppvakta (visa intresse) för en person kan man göra på många olika sätt. Man kan vara i närheten av personen, söka ögonkontakt, skicka långa blickar, prata med personen samt tala gott om denna inför sina kompisar. Om man träffar personen är man ofta extra glad, ler och skrattar åt personens skämt. Man kan ge komplimanger och visa intresse för vad personen har att säga samt kanske kontakta personen på sociala medier. Man kan bjuda ut personen på olika aktiviteter om det känns svårt eller stelt kanske man tar hjälp av kompisar.

Om man inte får någon respons och personen inte visar intresse tillbaka behöver man backa, annars finns risken att man upplevs som jobbig eller till och med som en stalker.

Får man ingen respons blir man kanske olyckligt kär. Det gör ont men går över. Samma sak kan hända om din partner gör slut. Kärlek kan göra ont och det kan ta tid innan känslorna släpper, men förr eller senare gör de det. Om din tidigare partner träffar någon ny kan det göra extra ont.

Man kan också, i ett förhållande, vara orolig för att ens partner intresserar sig för andra. Då kan man bli svartsjuk vilket är en rädsla för att bli övergiven. Prata med din partner om det istället för att försöka kontrollera hen. Svartsjuka hänger ihop med dålig självkänsla där man kanske upplever att man inte är tillräckligt bra för sin partner.

Att vara den som gör slut kan vara jobbigt eftersom man ofta sårar eller gör den andra personen ledsen. Det känns bättre för båda om man gör slut på ett schysst sätt. Hitta ett bra tillfälle där ni har möjlighet att prata ut och där det finns tid för förklaringar och tröst. Träffa personen i verkliga livet och gör inte slut via sociala medier eller sms. Var ärlig och tänk igenom innan vad som behöver sägas.

Om du är orolig för att den andra personen kommer att bli arg kan man vara på ett ställe där det finns andra människor till exempel på ett fik.

 

Fördjupning:

Uppgifter:

 

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan!