Näringspyramiden

Skriv ut

Energi är nödvändig för alla organismer. Genom fotosyntesen tillverkar växter druvsocker, som är en slags kemisk energi. Djur som äter växter omvandlar denna energi till andra energin den behöver för att överleva. En del av energin bygger upp djurets kropp t.ex. muskler och vävnader (kemisk energi). En del av energin används för att hålla kroppsvärmen (värmeenergi) och en del till att röra sig (rörelseenergi).

När detta djur sedan i sin tur blir uppätet så går dess lagrade energi (kemiska energi) vidare till nästa steg. I varje steg i näringskedjan så går ungefär 10% -15 % av energin från fotosyntes vidare. (I exemplet nedan utgår, för enkelhetens skull från att 10 % går vidare i varje led.)

Ex: Solen lyser på en äng och 100 kilo gräs växer upp. Allt detta gräs äts upp av sniglar.

  • 10 % av all energi i gräset kommer att användas till att sniglarna växer eller lagrar energin som kroppsmassa. Detta är en form av kemisk energi.
  • 90% av energin från växterna kommer att användas för att sniglarna ska kunna leva. Energin förbrukas. Gräsets kemiska energi omvandlas till rörelse och värmeenergi.

Utav 100 kilo gräs kommer vi alltså få ungefär 10 kilo sniglar. I nästa led återupprepas denna fördelning. Nu äts alla dessa sniglar upp av grodor.

  • 10 % av all energi i sniglarna kommer att användas till att grodorna växer eller lagrar energin som kroppsmassa. Detta är en form av kemisk energi.
  • 90% av energin från sniglarna kommer att användas för att grodorna ska kunna leva. Energin förbrukas. Sniglarnas kemiska energi omvandlas till rörelse och värmeenergi. Utav 100 kilo gräs så får vi 10 kilo sniglar. Av 10 kilo sniglar får vi 1 kilo grodor.

Detta innebär att ju högre upp i näringskedjan du kommer desto färre antal djur i populationen. Även fast det finns väldigt många bytesdjur på savannen så kan det inte finnas lika många lejon. Maten skulle helt enkelt inte räcka.

För varje kilo förstahandskonsument (t.ex en snigel) så krävs det 10 kilo producenter. För varje kilo andrahandskonsument så krävs det 100 kilo växter. Biomassa betyder ”sammanlagda vikten av organisk material”.

Energipyramiden kallas också för näringspyramiden.

Fördjupning:

Uppgifter: 

 

Hela kursen: Kursens begrepp: Kursens test: 
Ekologi
Quizlet – Tabs
Deltest – Stortest

 

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.