Snippan

SNIPPAN

 

Snippan gör det möjligt att kissa, ha samlag, bli gravid och föda barn. De flesta av flickans könsdelar sitter inuti kroppen men en del syns utanpå.

Yttre delar:

Venusberget – En liten kulle ovanför slidan men under magen. Venusberget täcker blygdbenet som sitter under. Här börjar det växa hår när man hamnar i puberteten.

Klitoris – Den synliga delen som sitter högst upp i snippan. Här finns många nervceller vilket gör den känslig för beröring. När klitoris stimuleras är det enklare att få orgasm. Den större delen av klitoris sitter dock inuti kroppen. Den innehåller svällkroppar som fylls med blod och växer när kvinnan blir upphetsad. Två delar av klitoris går på varsin sida av slidöppningen.

Både inre- och yttre blygdläppar sitter vid sidan av slidöppningen. De yttre är rynkiga och känsliga för beröring. Blygdläpparnas storlek och utseende varierar från kvinna till kvinna. Ofta är den ena blygdläppen större än den andra.

De inre blygdläpparna sitter innanför de yttre. Även dessa är ofta olika i storlek och ofta kan de inre blygdläpparna vara större än de yttre.

Runt slidöppningen sitter en krans av tunna och tänjbara veck i slidans slemhinna. Den kallas slidkrans. Slidkransen kan gå sönder och börja blöda när slidöppningen tänjs ut  för första gången. Vilket kan ske vid första samlaget eller vid hård ansträngning. Ungefär hälften av alla kvinnor blöder första gången de har samlag. Förr kallades slidkransen för mödomshinna men det är ett föråldrat begrepp som  inte används längre.

Inre delar:

Det finns två öppningar i snippan. Den ena, urinröret, sitter närmast magen och används när urinblåsan bli full och när man kissar.

Under urinröret sitter den andra öppningen, slidan som används när man har samlag samt när man föder barn. Slidan är 8-10 cm lång och elastisk. Vilket gör att den kan anpassas efter penisens storlek. Insidan av slidan är hal och fuktig. När en kvinna blir sexuellt upphetsad ökar denna fuktighet.

Ovanför slidan sitter livmodern, vilken är stor som ett hönsägg. Den nedre delen av livmodern kallas livmoderhalsen. Öppningen mellan slidan och livmodern kallas livmodertappen och här rinner mensblodet ut. Livmodertappen kan kännas som en knöl.

I äggstockarna finns kvinnans könsceller som kallas äggcellerna. De finns där från födseln men mognar först när man hamnar i puberteten. Varje månad hos fertila kvinnor släpper äggstockarna ett ägg som fångas upp av äggledaren och fortsätter till livmodern. Om ägget befruktas blir kvinnan gravid. Om inte åker ägget ut ur slidan. Det är dock så litet så det märks inte. I äggstockarna bildas även det kvinnliga könshormonet östrogen.

Fördjupning:

Uppgifter:

 

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan!