Menscykeln

MENSCYKELN

 

Kvinnor menstruerar under sin fertila period i livet. Vanligtvis får flickor sin första mens när de är mellan 12 -14 år. I början kan mensen vara oregelbunden men den blir mer förutsägbar. Ofta pågår menstruationsperioden under 2-7 dagar per månad. Mensen kan upphöra helt t. ex. om kvinnan blivit gravid eller använder ett hormonpreparat (t. ex. p-piller). Om man är underviktig eller överviktig kan också mensen upphöra. En menscykel pågår under ungefär 28 dagar.

Menscykel börjar på mensens första dag. På dag ett börjar ett antal äggblåsor att mogna och växa sig större samtidigt som halten av östrogen ökar. När menstruationen är klar blir slemhinnan i livmodern tjockare och mer blodrik, då den förbereder sig på att ta emot ett befruktat ägg.

Ägglossningen sker ungefär 14 dagar in i menscykeln. Då lossnar ett ägg från en av äggstockarna. Äggledarna fångar in ägget och det fortsätter mot livmodern. Äggledaren är en trång passage och det är här ägget måste bli befruktat av en spermie om kvinnan ska bli gravid. Ägget överlever i ett dygn och spermierna i ungefär fem.

När ägget släpps ökar progesteronhalten och livmoderns slemhinna mognar ytterligare. Vid dag 21 minskar hormonhalterna och slemhinnan börjar brytas ner. Det är under denna del av menscykeln som ungefär 80 procent av alla kvinnor drabbas av PMS.

Om ägget inte blivit befruktat kommer nu den blodrika slemhinnan spricka och stötas ut ur kroppen i form av mensblod. Menscykeln börjar om.

Blödningens storlek brukar totalt motsvara ungefär en halv deciliter. Det skiljer sig dock mellan olika kvinnor. Ibland kan mensen innehålla små klumpar eller strängar av slem. Det är vanligt att mensen är mer röd de första dagarna och mer brun mot slutet. De som får stora blödningar blir vanligtvis trötta och orkeslösa på grund av att det leder till ett lågt blodvärde.

Med mens följer ofta mensvärk. Värken kommer upp till en vecka innan eller i början av mensen och fortsätter ofta under hela menstruationsperioden. Vanligast får man ont i magen men kan också ha ont i ryggen, ljumskarna, låren och huvudet. Var samt hur ont man får är individuellt. Värken beror på att livmodern stöter ut slemhinnan. Den kommer ut tillsammans med mensen. Livmodern är en muskel som man kan få träningsvärk av. Man kan också känna av sin ägglossning i form av mensvärk.

Utöver värken kan mensen ge flera andra symptom. Några av dessa är känslor av oro, ångest och irritation. Man kan få humörsvängningar, känna sig nedstämd och trött, få huvudvärk, svårt att sova samt bli svullen i kroppen, hungrig och sugen på sötsaker. Vissa kvinnor lider av extra stark smärta vid mens. I det fallet kan man ha drabbats av sjukdomen endometrios (10 procent av alla kvinnor lider av det). Endometrios kan också leda till smärta långt in i slidan eller i magen vid samlag.

Ingen som menstruerar behöver ha ont och det finns sätt att lindra. De enkla sätten är att röra på sig och träna, använda värmekudde på ställen det gör ont samt att äta receptfria värktabletter. Hjälper det inte kan ungdomsmottagning ordna hormonpreparat (p-piller, hormonstav, minipiller). Dessa piller gör att slemhinnan i livmodern blir tunnare vilket gör att man blöder mindre eller inte alls och värken minskar.

PMS känns av veckan innan mens och kan ge snabba humörsvängningar. Man kan bli nedstämd och kan få dåligt självförtroende. I en relation är det bra att veta när PMS:en inträffar så att man är beredd att ta hand om sin partner lite extra under denna period. Svår PMS kan vara PMSD. När PMSD får liknande symptom som depression eller svår ångest kan det behandlas med antidepressiva läkemedel under den tiden man känner av det.

 

Fördjupning:

Uppgifter:

 

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan!