Muskler

Skriv ut

Kroppen behöver muskler för att kunna röra sig och för att de inre organen ska kunna arbeta.

Det finns tre olika typer av muskler:

  1. Hjärtmuskeln. Hjärtat är en muskel med en speciell struktur hos muskelcellerna. Hjärtat går inte att påverka med viljan.
  2. Glatta muskulaturen. Dessa muskler går inte heller att påverka med viljan. De finns i t.ex. tarmväggarna, magsäck, blodkärlens väggar och matstrupen med mera.
  3. Skelettmuskler. Dessa muskler sitter fast i skelettet med senor och du styr dem med viljan.

Generellt kan skelettmuskler ha två lägen. De kan vara spända och då drar de ihop sig eller så är de avslappnade. Många av skelettmusklerna, som gör att du kan röra dig, arbetar i par. För varje led behövs två muskler. Ett exempel är överarmens muskler, biceps och triceps. Biceps sitter på överarmens ovansida och när den drar ihop sig böjs armen. Triceps sitter på överarmens undersida och när den drar ihop sig så sträcks armen ut.

I en skelettmuskel bygger muskelcellerna (muskelfibrer) upp som sitter ihop i muskelfiberbuntar. De är inkapslade i en bindvävshinna och i muskeln ände finns en sena som sitter fast i skelettet.

Det finns röda och vita muskelfibrer. De röda är långsamma och uthålliga och de vita är snabbare och mindre uthålligare. Varje person har en blandning av dessa muskelfibrer i musklerna. En sprinter har mer  vita och än långdistanslöpare har mer röda muskelfibrer.

Träning gör att muskeln blir bättre på att ta upp syre från blodet. Det bildas fler energikraftverk, mitokondrier, som gör att mer druvsocker kan förbrännas och energi kan frigöras.

Vid hård träning kommer krävs  mycket druvsocker och syre för musklerna. Om det inte finns tillräckligt med syre kommer det att bildas mjölksyra i musklerna istället. Det gör ont och du känner att du måste vila. Vid vilan kommer musklerna få syre igen och värken försvinner.

Fördjupning:

Uppgifter: 

 

Hela kursen: Kursens begrepp: Kursens test: 
Människokroppen
Quizlet – Tabs
Deltest – Stortest

 

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.