Kloning

Skriv ut

En klon är en exakt genetisk kopia av en organism. Enäggstvillingar är varandras kloner. En del djur är delvis kloner t.ex. bladlöss. De har könlös befruktning och barnen är kloner av modern. Även i växternas värld finns könlös förökning t.ex. potatis och jordgubbar. Att ta sticklingar från en växt är att klona den.

I ungefär 20 år har forskare kunnat klona större djur. Först ut var fåret Dolly (1997). DNA:t från en cell från Dollys mamma planterades in i en äggcell för att föras in i ett annat lamms livmoder. Sedan föddes en genetisk kopia av Dollys mamma. Nu har forskare klonat katt, hund, häst, ko m.m.

En vetenskaplig dröm är att utvinna DNA från utdöda djur och återskapa dem. Till det behövs djurets DNA (fossiler fungerar inte) och ett liknade djur där embryot kan planteras in och växa.

Vetenskapen vill gärna klona djur eftersom de vill ha identiska försöksdjur. Det skulle underlätta och förbättra resultaten när nya mediciner ska tillverkas.

Kloning av djur är idag tillåten i flera länder. I vissa länder t.ex. USA är det tillåtet att sälja produkter från klonade djur. Det är också tillåtet att klona ett husdjur. Det kanske dör och saknas av familjen?

Att klona en människa är förbjudet i världen eftersom det anses vara etiskt felaktigt och ansvarslöst efter dessa kloningsexperiment kantas av misslyckade försök med aborter och missbildningar. Frågan är också om vem som har rätten att bestämma över liv. Det finns ett påstående i media att det finns klonade människor. Dock är inget bekräftat.

I Europa och USA är det sedan 2005 förbjudet att klona hela människor. Dock är det tillåtet att klona tidiga embryon och kroppsceller där det är viktigt att de inte stöts bort t.ex. vid transplantationer. I asiatiska länder har forskningen kommit längre eftersom de inte har lika stränga lagar.

Fördjupning: 

 

Uppgifter:

 

Info om sidan Träna begrepp Övningar

 

Har du hittat en rolig länk till denna sida eller vill påpeka någon felaktighet? Skriv en kommentar nedan!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.