Att ha sex

ATT HA SEX

Sex kan vara är väldigt mycket mer än att en snopp ska stoppas in i snippan (penetrerande sex). Sex kan vara vad som helst som gör någon sexuellt upphetsad, till exempel att hångla, smekas, sexchatta, onanera, ha sex med munnen (oralt sex) o.s.v. Att ha sex med en partner handlar mer om än om bara förökning. Det är ett sätt att stärka banden mellan sig och handlar naturligtvis också om njutning.

 

Första gången man har sex kan det kännas spänt och nervöst. För somliga blir det fantastiskt och för andra lever det inte upp till förväntningarna. Exempelvis kan det göra ont, killen kan få för tidig utlösning eller inte lyckas få stånd o.s.v. För att få till bra sex veta vad ens partner gillar. Man måste lyssna på varandra och prova sig fram, samarbeta och visa hänsyn. Det är viktigt att vara lyhörd och att inte ha bråttom. Det kan vara klokt att undvika alkohol och droger eftersom det gör en avtrubbad och att man får sämre omdöme.

Förspel är något som bygger upp stämningen, ökar lusten och förbereder kroppen inför den huvudsakliga akten. Förspelet kan bestå av kyssar, smekningar och att man rör varandras erogena zoner (bröstvårtor, kön m.m). Hos killen blir penisen ofta hård under förspelet. Hos tjejer blir bröstvårtorna hårda, klitoris blir större och hårdare. Slidan blir mer fuktig och våt.

Oavsett om man är tjej eller kille avslutas akten ofta, men inte alltid, med orgasm. En killes orgasm kommer i samband med utlösningen. Efter orgasmen slaknar penisen och han behöver vila 20-30 minuter innan han kan ha sex igen. En tjej kan få orgasm flera gånger i rad men kan ha svårt att nå klimax om hon är spänd eller inte är tillräckligt avslappnad. Tjejer behöver i de flesta fall stimulera sin klitoris för att få orgasm.

Orgasmen hos båda könen består av intensiva muskelsammandragningar och blir en stark urladdning av känslor med en skön avslappningskänsla efteråt. Känslan av gemenskap, ömhet och närhet till sin partner är som starkast efter orgasmen.

Viljan att ha sex (sexualdriften) har de flesta genom hela livet. Hur ofta man vill ha sex är individuellt och inte beroende på kön eller ålder. Genomsnittsåldern för att ha sex första gången är 16,5 år i Sverige.

Killar kan ibland drabbas av impotens vilket betyder att penisen inte blir styv. De kan också få för tidig utlösning. Hos flickor kan göra ont att ha samlag om slidan är för torr. Glidmedel kan då användas. Det är också vanligt att vara nervös och spänd  att slidväggens muskler drar ihop sig. Då gör det också ont.

Onani är att ha sex med sig själv. Det är helt ofarligt och naturligt samt är ett bra sätt att upptäcka sin kropp. Hur ofta man onanerar skiljer sig mycket. En del gör det varje dag och andra mer sällan. Det finns inget som är farligt med att onanera och det är inget som påverkar framtida möjligheter att få barn. Ingen kan se om du onanerar eller inte.

Det vanligaste är att onanera med händerna. men man kan också gnida eller trycka sitt kön mot olika saker samt använda duschstrålen. Som kille kan man testa att onanera med en kondom på penisen. Som tjej kan man använda en dildo. Man kan också  onanera med glidmedel. Det finns att köpa receptfritt på apoteket.

Enligt svensk lag får inte en person under 15 år delta i sexuella handlingar, även om det är frivilligt. Det finns dock undantag för situationer där det vore orimligt att någon blir straffad. Exempelvis när det rör unga personer som är nästan lika gamla, som till exempel har ett förhållande med varandra där det rör sig om frivilligt och ömsesidigt sex.

Fördjupning:

Uppgifter:

 

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan!