Könssjukdomar

KÖNSSJUKDOMAR

En könssjukdom är en typ av sjukdom som kan överföras vid sex. Det kan vara genom oralt, vaginalt eller analt sex. Du kan inte få en könssjukdom om du inte har haft sex dock är herpes och HPV undantag då de kan smitta via hudkontakt.

Det är enkelt att testa sig för könssjukdomar genom urin- eller sekretprov. Vissa tester kan du köpa på apotek och göra själv hemma. De flesta könssjukdomar är ofarliga om du får behandling och ju tidigare desto bättre. Det finns behandling för alla könssjukdomar och de som orsakas av bakterier botas alltid med antibiotika.

Smittskyddslagen gäller för hiv, gonorré, klamydia, syfilis och hepatit. Det innebär att du måste uppge till sjukvården vem du tror att du smittats av eller om du kan ha smittat andra personer.

 

HPV – kondylom – (virus)

HPV är mycket vanligt och det finns i fler än tvåhundra olika varianter. Du kan ha HPV hela livet utan att det märks, men för andra orsakar det vårtor och kallas då kondylom. Vårtorna är inte farliga och de försvinner nästan alltid av sig själva. Det kan däremot ta ganska lång tid, uppåt några månader eller ibland år.

Kvinnor kan vaccineras för vissa typer av HPV som orsakar cellförändringar på livmodertappen. De som är 23 år och äldre får en kallelse till gynekologisk cellprovtagning var tredje år för att kontrollera detta.

HIV – (virus)

HIV är ett virus som påverkar immunförsvaret. Viruset förstör vita blodkroppar vilka är viktiga för immunförsvaret och då fungerar det sämre. HIV går inte att bota och om man inte får behandling i form av bromsmediciner bryts immunförsvaret ner så pass mycket att man börjar få andra sjukdomar. Detta tillstånd kallas för aids.

Herpes – (virus)

Herpes är ett virus som finns i två varianter. Ett som ger munsår (munherpes) och ett som sätter sig i underlivet (könsherpes). Herpes ger ofta så lindriga symtom att man märker knappt att man är smittad. Många i Sverige bär också antikroppar mot herpes. Smittas du av viruset kan du inte bli av med det, men det finns olika läkemedel som lindrar besvären. Symptomen är att huden blir öm, svider och spricker. Du kan drabbas av små vitaktiga blåsor som spricker och blir till små sår. Blåsorna kan sitta på många olika ställen i underlivet.

Gonorré – (bakterie)

Vanliga symptom på gonorré är att det svider när man kissar, har flytningar eller att man får ont i pungen. Symptomen uppstår oftast inom en vecka efter att du smittats, men de kan även komma senare. Gonorré kan leda till inflammation i äggledarna, bitestiklarna eller prostatan vilket gör att det kan bli svårare att få barn längre fram. Sjukdomen botas enkelt med antibiotika.

Klamydia – (bakterie)

Det är en av de vanligaste könssjukdomarna. Ibland ger klamydia inga symptom förrän efter flera månader. Symptomen består av att det svider när man kissar samt flytningar från underlivet eller urinröret. Man kan också blöda mellan menstruationerna. Om klamydia inte behandlas kan äggstockarna bli inflammerade och leda till att det blir svårt att skaffa barn. Sjukdomen botas enkelt med antibiotika.

 

Det bästa sättet att skydda sig mot alla könssjukdomar är att använda kondom/femidom.

Fördjupning:

Uppgifter:

 

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan!