Jordens historia del 1

Skriv ut

Jordens historia delas upp i fyra tidsåldrar. De kallas för urtid, forntid, medeltid och nutid. (Tänk på att inte förväxla medeltid och forntid med de tidsåldrar som finns i människans historia.). Urtiden är absolut längst. När det blir en ny tidsålder betyder det att något avgörande har hänt. T. ex. forntiden börjar med en explosion av nya arter och slutar med att väldigt många arter dör. 

De fyra tidsåldrarna delas ytterligare upp i kortare tidsperioder. Här nedan kommer de viktigaste händelserna under urtiden. Jordens ålder är 4,6 miljarder år = 4600 miljoner år. Alla årtal är väldigt ungefärliga. Det är svårt att veta säkert när det är så länge sedan,

Urtid (Prekambrium)

  • Urtiden började med jordens födelse för 4600 miljoner år sedan och varade till för 540 miljoner år sedan då forntiden börjar.
  • För 4000 miljoner år sedan bombarderades solsystemet av kometer som förde vatten till jorden. Ungefär här bildades det första livet, någon typ av bakterie troligtvis.
  • För 3000 miljoner år sedan fanns det blågröna bakterier (cyanobakterier). Deras fotosyntes ökade syrehalten i atmosfären.
  • För 2000 miljoner år sedan kom organismer med cellkärna och några hundra miljoner senare de första växterna, grönalger. Dessa grönalger hade mitokondrier och klorofyllkorn. som troligtvis var självständiga organismer från början men senare smält samman med cellen.
  • För 800 miljoner år sedan uppstod flercelliga växter och djur. Till exempel maskar och maneter.
  • För 600 miljoner år sedan börjar ozon bildas. Det var viktigt eftersom det skyddade djur och växter mot solens farliga UV-strålning.

Fördjupning: 

Övningar:

 

Hela kursen: Kursens begrepp: Kursens test: 
Evolution
Quizlet – Tabs
Deltest – Stortest

 

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.