Massdöd

Skriv ut

Miljön på jorden förändras hela tiden och när den förändras snabbare än vad arten hinner anpassa sig leder det till att arten riskerar att dö ut. Detta sker hela tiden och de flesta arter som någonsin funnits på jorden har dött ut (99.9 procent).

I jordens historia har det funnits 5-20 tillfällen då väldigt många arter dött ut samtidigt. Antalet kan variera beroende på vad som menas med massdöd. Vetenskapen tror att stora meteoriter och gigantiska vulkanutbrott är orsaken. När en av dessa katastrofer inträffar fylls atmosfären med sot, stoft och andra partiklar. Det gör att solens strålar inte når jordytan utan reflekteras ut i rymden istället. Det blir kallt och mörkt under en lång period och organismer får svårt att överleva.

Vid en sådan katastrofer så börjar evolutionen om och nya typer av arter får en ny chans att utvecklas. T. ex försvann dinosaurierna vid den senaste massdöden och däggdjuren fick chansen att sprida sig över jorden.

Ibland sägs det att jorden just nu är inne i sin sjätte massdöd. Människans påverkan på naturen idag är mycket stor och arter dör i stor omfattning

 

Fördjupning: 

Uppgifter: 

 

Hela kursen: Kursens begrepp: Kursens test: 
Evolution
Quizlet – Tabs
Deltest – Stortest

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.