Graviditet

GRAVIDITET

Män kan få barn hela livet även om det är lättare innan 30 års ålder. För kvinnor är det enklast att bli gravid mellan 18 och 25 års ålder. Efter kvinnan fyllt 35 är chansen liten att bli gravid.

 Kvinnans ägg kan endast befruktas under sitt första dygn i äggledaren. befruktningens sker när mannens spermier simmar genom livmodern upp till äggledarna. När en spermie trängt in i äggcellen förändras äggets cellvägg vilket gör att inga fler spermier kan komma in. Det befruktade ägget kallas embryo och bäddas in i livmoderns slemhinna vilken har förberetts på att ta emot ett befruktat ägg.

Moderkaka och navelsträng bildas när embryot fäster i livmodern. Navelsträngen förser fostret med syre och näring från mamman. Moderkakan avger hormonet HCG vilket förhindrar att livmoderns slemhinna stöts bort. Hormonet stoppar även nya ägglossningar. Att inte få sin mens är därmed det första tecknet på graviditet.

Bebisen i magen kallas foster. Fostret ligger innanför fosterhinnorna i fostervatten i kvinnans livmoder. När fostret växer trängs kvinnans organ uppåt i bukhålan och det blir därför svårare att röra sig och andas i slutet av graviditeten. Fostret växer under 9 månader (40 veckor) fram till förlossningen. Då är det ungefär 50 centimeter långt och väger runt 3,5 kilo.

Att få värkar är ett tydligt tecken på att det är dags för förlossning. Närmare förlossningen blir värkarna kraftigare och mer regelbundna. Det är musklerna i livmodern som drar ihop sig för att driva ut barnet. Kort därefter går fosterhinnorna sönder och fostervattnet rinner ut. Livmoderhalsen öppnar sig och bebisen trycks ut genom slidan som är elastisk.

Navelsträngen klipps sedan av och efter en stund kommer även efterbörden (bestående av moderkaka, navelsträng och fosterhinnor) ut. Barnet börjar andas när lungorna fylls med luft. Man lägger barnet på moderns bröst och försöker få i gång amningen. Genom amningen delar modern med sig av sina antikroppar vilket ger barnet ett naturligt skydd mot infektioner. Förlossningen kan ta många timmar, speciellt om det är  moderns första.

Om barnen har svårt att komma och det uppstår en akut fara för moderns eller barnens liv genomförs ett kejsarsnitt. Då skärs ett snitt i underkanten av moderns mage och barnet plockas ut den vägen.

Under graviditeten kan man göra olika fosterundersökningar för att se om barnet är friskt t. ex. genom att undersöka fostrets utveckling med hjälp av ultraljud. Om man är en äldre förälder (över 40 år) görs ofta ett moderkaksprov eller ett fostervattenprov för att undersöka om barnet har en ärftlig sjukdom eller Downs syndrom.

Alla graviditeter leder inte till att en bebis föds. Ibland sker en spontan abort. Kroppen känner av att fostret inte är livsdugligt och stöter därför ut det ur kroppen vilket ofta sker innan vecka 12. Det märks i de flesta fall som en extra kraftig mensblödning.

Att avbryta graviditeten kallas att göra abort vilket i Sverige är tillåtet fram till vecka 18. Det är enbart kvinnans beslut. Mellan vecka 18 och 22 får man göra abort om det finns speciella skäl. Det bestämmer socialstyrelsen. Normalt ges inget tillstånd om barnet är livsdugligt. Abort är mycket jobbigare mentalt än vad många kan tänka sig och de flesta behöver bearbeta sina känslor efteråt. Abort är också något man bär med sig genom livet.

Det finns olika sätt för att underlätta att bli gravid. Man kan ha samlag enligt schema för att få så bra förutsättningar som möjligt. Kvinnan kan ta extra hormoner vilka ökar fertiliteten och äggproduktionen. Det går att plocka ut ägg och spermie och göra befruktningen utanför kroppen och sedan plantera in embryot i livmodern (provrörsbefruktning). Det går även att göra med ett donerat ägg och spermie om ens egna är i för dåligt skick.

 

Fördjupning:

Uppgifter:

 

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan!