Virus

Skriv ut

Virus är något helt unikt och troligtvis lika gamla som de första organismerna i jordens historia. De uppfyller inte alla krav för att få kalla sig levande. Den har ingen ämnesomsättning och kan inte föröka sig på egen hand. De måste ha tillgång av en annan organism, en värd, för att kunna föröka sig. När viruset är utanför värden finns det ingenting som visar att det lever.

Virus är en tusendels så stora som bakterier och måste ses i speciella mikroskop, elektronmikroskop. Det finns minst 600 virus som drabbar människor och ungefär hälften har med förkylning att göra.

Virus förökar sig genom att ta sig in i värdens celler och ta kontrollen över dem. Viruset förändrar cellens DNA så att den tillverkar nya virus. När cellen sedan förstörs så sprids det nya viruset.

Antibiotika fungerar inte på virus men däremot går det att vaccinera sig. Det innebär att en ofarlig dos av viruset sprutas in i kroppen så att immunförsvaret lär sig att känna igen viruset och kan då förbereda sig.

Virus förändrar sig hela tiden så att immunförsvaret inte ska kunna känna igen dem. Därför så drabbas människor år efter år av förkylningar och influensor.

Även de farligare fågelinfluenserna och svininfluenserna skiljer sig lite från varandra när de dyker upp och kan därför vara farliga.

Idag vaccineras barn mot många svåra sjukdomar. Sedan 2010 vaccineras alla mot röda hund, påssjuka, polio och mässlingen. Många flickor vaccineras mot HPV-viruset.

Den värsta virusepidemin i historien är spanska sjukan strax efter första världskriget(1914-1918). Det var en slags fågelinfluensa. Mellan 50 och 100 miljoner människor dog. Alltså betydligt fler än under kriget som precis avslutats.

Fördjupning:

Uppgifter: 

 

Hela kursen: Kursens begrepp: Kursens test: 
Grundbiologi
Quizlet – Tabs
Deltest – Stortest

 

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.