Hjärta och blodomlopp

Skriv ut

Hjärtat och blodomloppet har två stora uppgifter. Transportera näringsämnen och syre ut till alla celler och att se till att kroppen håller sig varm.

Hjärtat är en muskel som fungerar som pump. Hjärtat består av två halvor med en mittvägg. Varje pumpdel av hjärtat har en ingång och en utgång och totalt bli det alltså två ingångar och två utgångar. Det pumpar runt ungefär 3-5 liter blod i minuten. Hjärtat drivs med elektriska impulser från nervsystemet. På hjärtat finns det kranskärl som ger hjärtat det syre och näring som det behöver. Hjärtat är alltså två pumpar som pumpar blodet i två slingor i kroppen

Det lilla kretsloppet: Syrefattigt blod rör sig från hjärtat till lungorna. Där sker ett gasutbyte. Koldioxid byts mot syre. Sedan transporteras blodet till hjärtat igen .

Det stora kretsloppet: Det syrerika blodet från lungorna pumpas ut i hela kroppen Särskilt viktiga delar som blodet passerar är hjärnan, matspjälkningssystemet med levern, samt njurarna där blodet renas. Sedan återvänder det syrefattiga blodet till hjärtat för att pumpas upp i lungorna igen.

Det syrefattiga blodet kommer till hjärtat genom hålvenerna (1) och samlas i höger förmak (2). En segelklaff öppnas och blodet åker in i höger kammare (3). När det är fullt öppnas en fickklaff och blodet pumpas till lungorna via lungartärerna.(4)

Det syrerika blodet kommer tillbaka till hjärtat via lungvenerna (5) och samlas i vänster förmak (6). Segelklaffen öppnas och blodet fortsätter till vänster kammare (7). När det är fullt öppnas en fickklaff och blodet pumpas via kroppspulsådern, aorta, till resten av kroppen.

Kroppens blodkärl har olika namn. Artärer har syrerikt blod. Vener har syrefattigt blod. Kapillärer är väldigt små tunna blodkärl med syrerikt blod.

När läkare lyssnar på hjärtat så använder de ett stetoskop. Hjärtljudet är ett dubbelslag. Ett ljud när segelklaffarna stängs och ett när fickklaffarna stängs. Läkare kan också ta blodtryck. Då mäts blodtrycket vid hjärtats sammandragning och utvidgning. 

 Fördjupning:

Uppgifter: 

 

Hela kursen: Kursens begrepp: Kursens test: 
Människokroppen
Quizlet – Tabs
Deltest – Stortest

 

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.