Celler

Skriv ut

I varje cell i kroppen pågår olika processer för att människan ska kunna leva.

  • I cellens mitokondrier sker cellandningen. Den kemiska reaktion som omvandlar druvsocker till energi.
  • I cellens ribosomer (proteinfabriker) tillverkas de protein som cellen behöver för att bygga upp sig själv och kroppen.
  • I cellkärnan finns DNA instruktioner och recept på vad den gör och tillverkar.

För att celler ska kunna samarbeta behöver de kunna prata med varandra. Cellerna kan avge och ta emot speciella ämnen, hormoner. De signalerar t. ex. att cellen ska producera något speciellt ämne eller dela sig.

Celler förökar sig genom delning. I vissa typer av celler slits betydligt mer och byts oftare. Hudceller slits och byts ut ofta. Nervceller har ofta väldigt lång livslängd. Alla celler har förmåga att förnya sig. Livslängden skiljer sig åt från cell till cell. Under en människas livstid kommer tiotals ton av celler att bytas ut.

Stamceller

En stamcell är en cell som både kan skapa exakta kopior av sig själv men som också kan utvecklas till olika specialiserade celler i kroppen. De finns i alla organ och ersätter skadade och gamla celler. Det finns två olika typer av stamceller.

Embryonala stamceller finns i det allra första stadiet i en människas liv. Alltså i precis befruktade ägg upp till att de är fyra dagar gamla. Dessa stamceller kan utvecklas till vilken celltyp som helst.

Hos födda människor finns vuxna stamceller på flera ställen i kroppen. De är mer specialiserade och används för att ersätta celler som dör naturligt. En slags reservdel, helt enkelt. Ett exempel är de stamceller som finns i benmärgen. De kan utvecklas till olika typer av blodceller.

Mycket forskning pågår om stamceller. Nobelpriset i medicin 2012 handlade om att forskare kom på hur vuxna stamceller omprogrammerades till att vara mindre specialiserade och därmed kan utvecklas till alla celltyper. Forskarna hoppas i framtiden på att till exempel kunna bota diabetes eller att skapa nya nervceller hos patienter som drabbats av Parkinsons sjukdom.

Fördjupning:

Uppgifter: 

 

Hela kursen: Kursens begrepp: Kursens test: 
Människokroppen
Quizlet – Tabs
Deltest – Stortest

 

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.