Konkurrens

Skriv ut

Naturens begränsade resurser (boplatser, mat, vatten) leder till konkurrens. Konkurrensen sker inom arten men också mellan olika organismer om de konkurrerar om samma resurser.

Konkurrens inom arten:

I de flesta arter så sker det en överproduktion av avkomma. Det betyder att när en hona ska föda eller lägga ägg, så blir många fler barn än vad som förväntas överleva. Tänk på hur många yngel som slutligen blir en fullvuxen fisk eller antal ägg olika insekter lägger. Om alla insektsägg skulle växa upp och bli fullvuxna så skulle jorden svämmas över av insekter ganska snart. En stor del av kullen äts upp av andra djur eller dör av någon annan orsak.

En del arter skaffar sig ett revir för att säkra sin överlevnad. Ett revir är ett område med nödvändiga resurser som djuret försvarar mot andra. Ofta är det hannar som äger reviret. De motar bort andra konkurrerande hannar men välkomnar honor.

I varje kull av ungar finns det en variation. Ungarna liknar varandra men är ändå lite olika varandra. En unge kanske är lite snabbare, starkare, smidigare, längre, har högre läte o.s.v. Jämför med dina syskon. Ni är lika varandra men inte identiska.

Denna variation inom arten gör att vissa individer har lättare att överleva konkurrensen inom arten. Är du ett bytesdjur och det finns många rovdjur är det en fördel att vara bra på att kunna gömma sig. Är du växt som växer på ett fält är det bra att kunna växa snabbt och bli lång för att nå solen. De växterna och djur som är bäst anpassade till sin omgivning har störst chans att överleva konkurrensen. De får möjlighet att få avkomma (barn) och sprida dessa positiva egenskaper vidare. Detta kallas naturligt urval.

Fördjupning:

Uppgifter: 

 

Hela kursen: Kursens begrepp: Kursens test: 
Ekologi
Quizlet – Tabs
Deltest – Stortest

 

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.