DNA-molekylen

Skriv ut

Informationen i DNA-molekylen används bland annat vid tillverkning av proteiner. Vid celldelningen kopierar den sig eftersom den ska finnas i båda de nya cellerna. Detta kallas DNA-replikation.

DNA-replikation vid celldelning.

Oavsett vilken typ av celldelning (mitos eller meios) innehåller de nya cellerna genetisk information. DNA-molekyler kopierar sig på detta sätt:

1.Kvävebaserna som håller ihop DNA-molekylen öppnar sig likt ett blixtlås.

2. Det finns kvävebaser (C,G; A; T) lösa i cellen. Dessa kopplas till de ensamma kvävebaserna på den ursprungliga DNA-strängen. Eftersom de bara kan sitta på ett bestämt sätt kommer de två nya strängarna bli identiska.

DNA-molekylens struktur kallas dubbel-helix. Den är som en stege som är dubbelt snurrad.

Den största delen av all informationen i DNA används inte till något alls. Utifrån den tillverkas inga protein och den informationen styr inga egenskaper. Det kallas skräp-DNA (junk-DNA) och vetenskapen är osäkra på om det har någon funktion alls. Eventuellt kanske den är till hjälp till att utveckla nya gener eller så kan det påverka aktivitet hos andra gener. Däremot går det att följa människans utveckling genom historien med hjälp av detta.

 

Fördjupning: 

Uppgifter: 

 

Hela kursen: Kursens begrepp: Kursens test: 
Genetik
Quizlet – Tabs
Deltest – Stortest

 

Har du hittat en rolig länk till denna sida eller vill påpeka någon felaktighet? Skriv en kommentar nedan!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.