Mutationer

Skriv ut

När cellerna delar sig måste även arvsmassan fördubblas. Med tanke på den stora mängd information som ska kopieras (tre miljarder baspar) är det inte konstigt att det blir fel ibland. Dessa fel vid kopieringen kallas för spontana mutationer och är en plötslig förändring i arvsanlagen.

Mutationerna är en förutsättning för livets utveckling (evolutionen). Det är också en förutsättning för att liv ska kunna anpassa sig till sin omgivning när den förändrar sig.

De flesta mutationer ger inga förändringar. Vid grava fel kan cellen självförstöras och en del mutationer är betydelselösa. Ibland kan mutationer bidra till att proteiner förändras och som leder till sjukdomar och besvär. Det kan räcka med att ett baspar förändras för att det ska ge en allvarlig sjukdom. Många spontana aborter under graviditet beror på mutationer.

Sker mutationer i könskromosomer kommer förändringen föras vidare till barnen. Det kan vara en bra mutation eller det kan vara en mutation som ger upphov till en genetisk sjukdom. Många genetiska sjukdomar är recessiva. Det innebär att både mamma och pappa måste bära på anlaget för att den ska märkas hos barnet. 

Om du planerar att skaffa barn är detta anledningen till att inte ha en partner som är nära släkt. Det finns alltid en risk att ni båda bär på samma recessiva gener för någon genetisk sjukdom. Egyptens faraoer var tvungna att gifta sig med en gudomlighet och då var urvalet begränsat till deras egen syskonskara. Detta gav barn med grava sjukdomar som berodde på inavel. Bland andra grupper med få partners att välja mellan finns det fler genetiska sjukdomar t. ex. blödarsjuka. Exempel på sådana grupper är inuiter och kungliga och adel i Europa (innan 1900-talet.)

Antalet mutationer i cellerna ökar vid rökning, när du solar mycket eller utsätter dig för gifter och radioaktiv strålning. De flesta sjukdomar som människor drabbas av beror på ett samspel mellan gener, miljö och livsstil.

Fördjupning: 

Uppgifter: 

 

Hela kursen: Kursens begrepp: Kursens test: 
Genetik
Quizlet – Tabs
Deltest – Stortest

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.