Puberteten

PUBERTETEN

 

Puberteten brukar inträffa mellan 10- och 16- års ålder. Hos pojkar brukar puberteten börja ett till tre år senare än hos tjejer. För en del personer blir puberteten en stor händelse och en viktig förändring, både mentalt och fysiskt. För andra är det ingen större dramatik. Oavsett vilket sker det stora förändringar i kroppen under denna tid. Hela puberteten varar under fyra till sex år.

Puberteten startar när en körtel i hjärnan (hypofysen) signalerar till kroppen att könshormoner ska börja produceras. Dessa kallas testosteron hos pojkar och östrogen hos flickor.

Det som händer fysiskt hos båda könen är att man börjar växa på längden och att man ökar i vikt. Behovet av att sova och äta ökar. Man får fetare hud och många drabbas av finnar och acne. Man får även hår under armarna och på sitt kön. Man börjar svettas mer och behöver därför bli mer noggrann med sin hygien. Rösten förändras hos både pojkar och flickor. Man hamnar i målbrottet (tydligast mest hos pojkar).

De som växer fort får växtvärk och kan få bristningar. Bristningar ser ut som strimmor i huden. De beror på att huden sträcks ut snabbare än den hinner anpassa sig. De bleknar med tiden.

Hos pojkar växer struphuvudet, de får bredare axlar och skäggväxt, först fjunigt sedan grövre. Penis och pung växer.

Hos tjejer växer brösten och de får bredare höfter. De inre blygdläpparna blir större och mer synliga. Från snippan kommer flytningar. Menstruationen startar.

Under puberteten vill många frigöra sig från sina föräldrar och bli mer självständiga. Det kan leda till bråk och konflikter. Ens känslor blir starkare. Vissa ungdomar söker en ny identitet, nya vänner och börjar engagera sig i nya aktiviteter. Man kanske inte är lika mycket hemma.

Ofta blir förälskelser och kärlek allt viktigare och många börjar intressera sig för sex. Man funderar på och upptäckter sin sexualitet. En del kanske är osäkra på om de gillar tjejer, killar eller båda. Några blir starkt förälskade i sina idoler.

Somliga börjar reflektera mer över sin kropp och jämföra sig med andra. Eftersom det ofta är omöjligt att leva upp till de ideal som visas i reklam och på sociala medier kan det för vissa bli stressande och leda till osund hets och dåligt självförtroende.

Fördjupning:

Uppgifter:

 

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan!