Preventivmedel

PREVENTIVMEDEL

Preventivmedel skyddar mot oönskade graviditeter och i vissa fall även könssjukdomar.

Kondom är det första preventivmedlet för många ungdomar. De finns att hämta ut gratis på ungdomsmottagningar och hos skolsköterskan. Kondom skyddar både mot oönskade graviditeter samt könssjukdomar.

Viktigt är att kondomen ska sitta på penisen under hela samlaget. När kondomen sätts på finns en risk att den rispas med naglarna och den kan spricka under samlaget. Tänk på att hålla i kondomen när penisen förs ut ur slidan. För att ge ett extra skydd kan man använda ett spermiedödande medel i kombination med kondomen.

En kvinnlig motsvarighet till kondom är femidom. I stället för att rulla på en kondom förs femidomen in i slidan. Den skyddar också både mot könssjukdomar och oönskade graviditeter.

Det finns även flera olika hormonpreparat för kvinnor och dessa består av de kvinnliga könshormonen östrogen och progesteron. Den konstgjorda varianten av progesteron kallas dock för gestagen.

P-piller är en kombination av östrogen och gestagen i olika halter. Första gången man vill ha p-piller behöver man samtala med en barnmorska för att pröva ut p-piller så att man får en variant som passar. P-piller hindrar äggen från att mogna och lossna från äggstockarna och det innebär att ägglossningen upphör. Dessutom förstärks den slempropp som finns i gången mellan slidan och livmodern så att spermier inte kan komma in. P-piller skyddar alltså mot oönskade graviditeter på två sätt.

Alla kvinnor rekommenderas inte p-piller. Kvinnor som har anlag för att få blodproppar, som röker eller är överviktiga väljer ofta istället östrogenfria preventivmedel som minipiller eller mellanpiller. De innehåller endast gestagen vilket gör att spermier inte kan ta sig igenom livmodern. Slemhinnan inne i livmodern blir tunn och kan därmed inte kan ta emot ett befruktat ägg.

P-stav, P-plåster, hormonsprutor och hormonspiral fungerar biologiskt på samma sätt som minipiller men sätts dit (appliceras) på olika sätt.

 

Pessar – En gummiskål som smörjs in med spermiedödande medel och sätts högst upp i slidan så spermierna inte kan simma in i livmodern.

Förutom hormonspiral finns även kopparspiral. Båda ser ut som ett T i formen och sätts in i livmodern för att  hindra befruktade ägg att fästa på livmoderväggen. De sätts in av en barnmorska eller läkare. Spiraler används ofta av kvinnor som fött barn då det hos yngre kvinnor kan vara för trångt i livmodern.

Avbrutet samlag och att använda sig av ”säkra perioder” är inga säkert sätt att skydda sig mot oönskad graviditet. Avbrutet samlag innebär att killen drar ut penisen och inte får utlösningen i kvinnan . Säkra perioder innebär att man har samlag när tjejen inte är i närheten av sin ägglossning.

 

Ett mer avancerat, men fortfarande inte säkert, sätt att använda sig av säkra perioder är att använda p-appar. Det är appar som försöker räkna ut när det är störst chans att bli eller inte bli gravid.

Om du fyllt 25 år kan du sterilisering dig. Då skärs äggledarna av hos kvinnor och sädesledaren hos män vilket gör det omöjligt att få barn. Ingreppet går inte att ångra. Sexlusten förändras inte. Vid kastrering opereras testiklarna eller äggstockarna bort. Då är det också omöjligt att få barn dessutom försvinner sexlusten.

 

Fördjupning:

Uppgifter:

 

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan!