METOO & SAMTYCKE
År 2018 ändrades Sveriges sexualbrottslagstiftning där det nu tydligt står att sex ska vara frivilligt, annars är det olagligt. Alla människor har rätt att bestämma över sin egen kropp och sexualitet. Detta beskrivs ofta som lagen om samtycke.
När du har sex med någon krävs samtycke. Det innebär att båda parter ska ha sagt ja eller tydligt visat att de vill ha sex. Om det inte är tydligt att den ena parten vill ska man inte heller ha sex. Om du är osäker, så fråga din partner.
Det innebär också att man har rätt att ångra sig under förspel eller under själva sexakten. Vill den ena parten sluta måste man sluta och det spelar ingen roll vem som tagit initiativet.
Om man druckit alkohol eller tagit droger blir det svårare att läsa av sin partners signaler. Man kanske inte känner av eller vill lyssna på den andres signaler, speciellt om man inte känner varandra så väl och därmed inte förstår den andres signaler. Dock gäller naturligtvis samma regler för samtycke.
MeToo-rörelsen startade redan 2006 i USA för att uppmärksamma hur vanligt det är med sexuella trakasserier men också för att påtala hur sexuella trakasserier normaliseras i samhället samt att det finns en tystnadskultur kring problematiken.
Det stora genombrottet för MeToo – rörelsen kom år 2017 när Alyssa Milano (amerikansk skådespelare) uppmanade alla sina följare på sociala medier att använda hashtaggen MeToo om de varit med om sexuella trakasserier. Hon gjorde detta för att uppmärksamma att den kända filmproducenten Harvey Weinstein anklagats för våldtäkt och sexuella trakasserier av ett stort antal kvinnliga skådespelare. Detta hade dock tystats ner av filmindustrin.
Harvey Weinstein erkände inte de brott han anklagades för (flera fall av våldtäkt och sexuellt ofredande) men dömdes år 2020 till 23 års fängelse.
MeToo-rörelsen fick spridning över hela världen vilket vittnar om hur stort problemet med sexuella trakasserier är. I Sverige bildades flera olika MeToo-grupper huvudsakligen knutna till olika yrkesgrupper där den största gruppen var kvinnliga läkare.
I media beskylldes också flera inflytelserika personer för att vara Sveriges motsvarighet till Harvey Weinstein. Publiceringen av deras namn i media ledde i vissa fall till så kallade häxjakter av dessa personer. De blev dömda av folket utan att ges någon chans att kunna försvara sig vilket naturligtvis är ett stort problem, eftersom påstådda brott ska utredas av polis och straff delas ut av domstolar.
Flera välkända personer fick lämna sina arbeten, några fall hamnade i domstol och i vissa fall gick det så långt att offentligt anklagade människor begick självmord.
Fördjupning:
Uppgifter:
Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan!