Enzym
Ett slags protein. De har många uppgifter i kroppen till exempel påskyndar de reaktioner i kroppen som att sönderdela mat. De är biologiska katalysatorer.
Gommen
Väggen mellan munhålan och näshålan. Den bakre delen, gomseglet, är mjuk och täpper till mot näsan när man sväljer.
Galla
En gulgrön vätska som bildas av levern. Gallan behövs för att bryta ner fett i 12-fingertarmen.
Tunntarm
Den del av matspjälkningen där det mesta av näringsämnena tas upp av blodet. Den är ungefär 6 meter lång.
12 – fingertarm
Den första delen av tunntarmen. Här sker en stor del av sönderdelningen (spjälkningen) av maten.
Magsäck
Vätska i magsäcken med lågt pH som dödar de bakterier som följer med maten ner. Saltsyran gör det enklare att spjälka maten.
Bukspottskörtel
En körtel som tillverkar insulin som reglerar sockerhalten i blodet. Den tillverkar bukspott till tarmen för att bryta ned maten och bikarbonat som neutraliserar syran i maginnehållet.
Saliv
Vätska i munnen som gör födan mer flytande. Den hjälper också till att sönderdela kolhydrater.
Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan.