Matspjälkning del1 -övningar

Spjälka

Sönderdela. Ett ämne delas upp i dess beståndsdelar.

Enzym

Ett slags protein. De har många uppgifter i kroppen till exempel påskyndar de reaktioner i kroppen som att sönderdela mat. De är biologiska katalysatorer.

Spottkörtel

Den finns i munnen och tillverkar saliv.

Gommen

Väggen mellan munhålan och näshålan. Den bakre delen, gomseglet,  är mjuk och täpper till mot näsan när man sväljer.

Svalg

Hålrummet bakom munhålan och näshålan innan mat och luftstrupen.

Magsyra

Vätska i magsäcken med lågt pH som dödar bakterier som följer med maten ner.

Galla

En gulgrön vätska som bildas av levern. Gallan behövs för att bryta ner fett i 12-fingertarmen.

Gallblåsa

I detta organ lagras gallan. Det sitter vid levern.

Insulin

Ett hormon som hjälper till med balansen av blodsocker i blodet.

Tunntarm

Den del av matspjälkningen där det mesta av näringsämnena tas upp av blodet. Den är ungefär 6 meter lång.

12 – fingertarm

Den första delen av tunntarmen. Här sker en stor del av sönderdelningen (spjälkningen) av maten.     

Ändtarm

Den sista delen av tjocktarmen. Den avslutas med anus.

Magsäck

Vätska i magsäcken med lågt pH som dödar de bakterier som följer med maten ner. Saltsyran gör det enklare att spjälka maten.

Bukspottskörtel

En körtel som tillverkar insulin som reglerar sockerhalten i blodet. Den tillverkar bukspott till tarmen för att bryta ned maten och bikarbonat som neutraliserar syran i maginnehållet.

Saliv

Vätska i munnen som gör födan mer flytande. Den hjälper också till att sönderdela kolhydrater.

Matspjälkning del1

Matspjälkning del2

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.